Marketten mama alınmalı mı?

Sağlıklı nesiller bir milletin gelecek garantisidir. Bir toplumun var olabilmesi için, sağlıklı gelişmesi gereklidir. Hem fiziki, hem demografik ve hem de ekonomik olarak düzenli gelişmeye ihtiyaç vardır.

Sağlık her şeyin başıdır. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; bedenen ve ruhen tam bir iyilik halidir şeklinde tanımlar. Toplumu oluşturan bireylerin sağlığı bu bakımdan büyük önem arz eder. Bireyin sağlıklı bir şekilde yetişmesi ve toplumda yerini alması da doğumundan itibaren başlar.

Yeni dünyaya gelmiş bir bebek için, en değerli gıdanın anne sütü olduğu konusunda hiçbir şüphe yoktur. Anne sütü içerisinde bir bebeğin her türlü besin ve sağlık gereksinimi mevcuttur. Bu sebepten dolayı devletler, bebek sağlığı konusunda çok önemli çalışmalar yaparlar. Hemen her fırsatta anne sütünün faydalarından bahsedilir. Bu Türkiye’de de böyledir Amerika’da da böyledir.

Sağlık Bakanlığı en az altı ay süre ile bebeğe anne sütünden başka bir gıdanın verilmemesi gerektiğini önemle tavsiye etmektedir. Bu süreden sonra da mümkünse sadece anne sütü kullanılması gerektiği belirtilmektedir. Ancak anne sütünün olmadığı veya yetersiz olduğu durumlarda, dışarıdan gıda alınması olumlu bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğu kampanyalar ile “Bebek dostu il”, “Bebek dostu hastane” gibi unvanlar vermek suretiyle, halkımızın ve sağlık çalışanlarının anne sütüne daha fazla önem vermesine yönelik farkındalık çalışmaları yürütmüştür.

Bebek mamaları ise bahsettiğimiz gibi, tıbbi danışmanlık hizmeti almak şartıyla bebeklere verilmektedir. Daha önceleri bebek mamalarının kullanımı konusunda daha duyarlı davranılıyordu. Bebek mamaları sadece eczanelerde satılmaktaydı. Hatta mamaya başlanacak ise önce bir çocuk hastalıkları uzmanı ile görüşülür ve daha sonra düzenlenen reçete doğrultusunda anneler mama alırdı. Şimdilerde ise bu durum oldukça değişmiştir.

Bebeklere verilen tüm gıdalar çok önemlidir. Çünkü bebeklerin organları gelişme aşamasındadır. Birçok mekanizma henüz tam olarak bebek bünyesinde gerçekleşemez. Bebeklerin metabolizması, yetişkinler gibi gelişmediği için verilen her maddenin, vücutta yapacağı etkiler farklı olacaktır. Sürekli büyümek durumunda olan bir bebeğe verilecek vitamin, mineral vs. ile besin maddelerinin çok hassas oranlarda olması şarttır. Anne sütü bu bakımdan mükemmel bir gıdadır. Bebek maması kullanmak için mutlaka iyi bir danışmanlık hizmeti alınması gerekmektedir.

Peki, ülkemizde şu anda durum nedir? Bugünlerde televizyon reklâmlarında, bebek mamaları vazgeçilmez bir ürün grubunu oluşturmuş durumdadır. Hemen her kanalda, her gün mutlaka bebek mamalarının reklâmı yapılmakta, adeta mucize besinmiş gibi tanıtılmaktadır. Bu durum sağlık açısından yanlış anlaşılabilmekte ve sadece tüketime yönelik olarak hazırlanmış reklâmlar ile bebeklerin sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Büyük marketlerde rengârenk reklâm panoları altında albenisi yüksek stantlarda satışa sunulan mamaları, öyle gelişigüzel kullanmak sağlık açısından son derece mahzurludur. Hangi mamanın kutusu daha güzel, hangi mamada kampanya var insanlar ona yönelmektedir.

Bebek mamalarını gelişigüzel marketlerde satışa sunma kararını, Hükümet yeniden gözden geçirmek durumundadır. Mamalar aynı ilaç gibidir. Bunların mutlaka kontrollü bir biçimde, sağlık danışmanlığı alınarak kullanılması gerekmektedir. Anne sütünün yerini hiçbir zaman tutamayacak olan mamaların televizyonlarda reklâmlarının yapılmasının doğru bulmuyorum. Bunlar sadece eczanelerde ve eğer mümkünse çocuk hekimlerinin kontrolünde bebeklere verilmelidir.

 

Ülkemizin geleceği çocuklarımızın elindedir. Bebeklerimizi ve çocuklarımızı gelişigüzel bir biçimde beslemek ise bize ileride farklı bir şekilde yansıyabilir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum