Maliye Bakanı Ağbal:

Maliye Bakanı Ağbal:

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesindeki artış, genel aydınlatma giderleri ile özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yeraltı maden işletmelerine sağlanacak destekleme ödeneklerinde yapılan değişikliklerden kaynaklanmaktad

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesindeki artışın, genel aydınlatma giderleri ile özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yeraltı maden işletmelerine sağlanacak destekleme ödeneklerinde yapılan değişikliklerden kaynaklandığını bildirdi.

Ağbal, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bütçesi için 221,5 milyon lira ödenek ayrıldığını belirtti.

Bu ödeneğin 33 milyon lirasının personel giderleri, 126.1 milyon lirasının mal ve hizmet alım giderleri, 33,8 milyon lirasının cari transferler, 8,5 milyon lirasının sermaye giderleri, 20 milyon lirasının sermaye transferleri için ayrıldığını ifade eden Ağbal, 2015 yılına göre, ödenekteki bu artışın, "Gençlerin Bilgiye Erişim Projesi" kapsamında, ücretsiz internet erişimine yönelik hizmetlerden kaynaklandığını aktardı.

Ağbal, Elektrik Piyasası Kanunu'nda, 31 Aralık 2015 tarihine kadar, genel aydınlatma kapsamında, aydınlatılan yerlerde gerçekleşen aydınlatma giderlerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten ve ilgili belediyeler ile il özel idarelerinin genel bütçe vergi gelirleri payından karşılanacağına, Bakanlar Kurulunun ise bu süreyi iki yıla kadar uzatmaya yetkili olduğuna ilişkin düzenlemeye yer verildiğini kaydetti.

Bu kapsamdaki Bakanlar Kurulu Kararı ile bu giderlerin Bakanlık bütçesinden karşılanmasına ilişkin sürenin iki yıl uzatıldığını vurgulayan Ağbal, bu çerçevede anılan Bakanlık bütçesinde aydınlatma giderleri için 2016 yılında 1,14 milyar lira ödenek öngörüldüğünü ifade etti.

Ağbal, diğer taraftan, Maden Kanunu'nun Geçici 29. maddesine eklenen ikinci fıkra ile "Linyit" ve "Taşkömürü" çıkaran ve özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yeraltı maden işletmelerine, İş Kanunu'nun 41, 53. ve 63. maddelerinde yapılan değişiklikler ile bu kanunun ek 9. maddesiyle oluşan maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek verilebileceğinin ve bu desteklerin Bakanlık bütçesine konulan ödeneklerden karşılanacağının hüküm altına alındığını belirtti.

Maliye Bakanı Ağbal, "Bu çerçevede, güncellenen mali planda özel maden işletmelerine sağlanacak desteklere ilişkin ödenek teklif tavanına 37,5 milyon lira eklenmiş olup 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda ise söz konusu giderler için 137,5 milyon lira ödenek ayrılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ağbal, şu bilgileri paylaştı:

"2016 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine Bakanlığa bağlı idarelere gönderilen hazine yardımları hariç, personel giderleri için 96 milyon lira, 1,14 milyar lirası aydınlatma giderlerine ilişkin olmak üzere mal ve hizmet alım giderleri için 1,17 milyar lira, 137,5 milyon lirası maden işletmelerine sağlanacak desteklere ilişkin olmak üzere cari transferlere ilişkin giderler için 154 milyon lira, sermaye giderleri için 74 milyon lira, borç verme giderleri için 67 milyon lira olmak üzere, toplamda 1,56 milyar lira ödenek öngörülmüştür. Anılan Bakanlık bütçesindeki artış, yukarıda da belirtildiği üzere, genel aydınlatma giderleri ile özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yeraltı maden işletmelerine sağlanacak destekleme ödeneklerinde yapılan değişikliklerden kaynaklanmaktadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :