Malezya'nın Çinli firmayla demir yolu projesi

Malezya'nın Çinli firmayla demir yolu projesi

Malezya hükümetinin geçen yıl askıya aldığı ve bu hafta yeniden devam etmeye karar verdiği Çinli firma ile imzalanan demir yolu projesinin inşaatına haziran ayında yeniden başlanacak

KUALA LUMPUR (AA) - Malezya'da, eski Başbakan Necip Rezak döneminde Çinli firma ile imzalanan, mevcut hükümetin geçen yıl iptal ettiği ve uzun süren müzakerelerin ardından maliyetini düşürerek yeniden onayladığı Doğu Yakası Demir Yolu Bağlantısı (ECRL) projesinin inşaatına haziran ayında yeniden başlanacağı açıklandı.

Proje koordinatörlerinden Derviş Abdül Rezak, basına yaptığı açıklamada, projenin kaldığı yerden devam etmesi için Çinli yetkililerin onayını beklediklerini belirterek, "Projenin yeniden devamı için bir aylık bir zaman gerekiyor. Büyük ihtimalle önümüzdeki ay yeniden başlayacağız." dedi.

Öte yandan, ECRL projesine dair bugün konuşan Başbakan Mahathir Muhammed, proje ortağı Çinli firmanın bundan önceki hükümet zamanında kendilerine ödenen 3,1 milyar Malezya ringgiti (753 milyon dolar) avans ödemesinin devlete kademeli iade edileceğini duyurdu.

Mahathir, "Bu anlaşma bizim için ciddi tasarruf niteliğinde. Faiz ödemeleri de önceki anlaşmadan çok daha az olacak." dedi.

Malezya hükümeti 12 Nisan'da ECRL projesinin masraflarının 16 milyar dolardan 10,7 milyar dolara indirilmesinin ardından projeye devam edileceğini açıklamıştı.

Uluslararası basında ECRL anlaşmasına dair yer alan haberlerde Malezya'nın, söz konusu projenin maliyetinin indirilmesini Çin'e kabul ettirerek Sri Lanka ve Filipinler gibi Çin'in borç tuzağına düşmekten kurtulduğu yorumları yapılmıştı.

- Çin ile ortak demir yolu projesi

Malezya Başbakanı Mahathir, ülkenin dış borçlarını azaltmak amacıyla geçen yıl ağustosta, ECRL projesini durdurma kararı almıştı.

Proje maliyetinin "adaletsiz" olduğunu kaydeden Mahathir, bu projenin ülke ekonomisini iflasa uğratacağını öne sürmüştü.

Aylar sonra projenin devamına yönelik yeniden başlanan müzakerelerde Çinli firma, proje masraflarının yarı yarıya indirilmesi teklifinde bulunmuştu.

688 kilometre uzunluğundaki ECRL projesiyle Malezya Yarımadası'nın doğu ve batı kıyılarının demir yolu hattıyla bağlanması planlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :