
Malas Göleti Selçuk'a devredildi
Selçuklu'nun 20 kilometre kuzeybatısında ve Uludere üzerinde bulunan Malas Göleti ve Sulama Tesisi, Selçuk Üniversitesi’ne süresiz olarak devredildi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ile Devlet Su İşleri 4’üncü Bölge Müdürü Mustafa Uzun arasında imzalanan protokol ile Selçuklu İlçesi’nin 20 kilometre kuzeybatısında ve Uludere üzerinde bulunan Malas Göleti ve Sulama Tesisi, Selçuk Üniversitesi’ne süresiz olarak devredildi. 3.5 milyon metreküp su potansiyeli ile Sille Barajı’ndan daha büyük bir kapasiteye sahip olan Malas Göleti ve Sulama Tesisi, 115 hektar arazinin sulanmasını ve Alaeddin Keykubat Kampüsü’nün kullanım suyu problemini kalıcı olarak ortadan kaldıracak.
DSİ tarafından inşa edilmiş olan Malas Göleti ve Sulama Tesisini, işletme ve bakımını yapmak üzere devralan Selçuk Üniversitesi, hem kendi arazilerinin hem de Ardıçlı Mahallesi (Malas) Mahallesi’nin tarımsal su ihtiyacını kontrollü olarak karşılayacak. Malas Göleti’nden her yıl depolanan suyun yüzde 80’ini Selçuk Üniversitesi yüzde 20’sini Ardıçlı Mahallesi kullanacak. Selçuk Üniversitesi, Malas Göleti ve Sulama Tesisi’nin bakımını üstlenecek.
HEM KULLANIM HEM DE ARGE İÇİN GEREKLİ
Malas Göleti’nin Selçuk Üniversitesi’nin önemli bir ihtiyacını karşılayacağını dile getiren Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, “Malas Göleti Sille Barajı’ndan daha büyük bir su potansiyeline sahiptir. Bu göleti Üniversitemize devrederek hem üniversitemiz buradan kullanma suyu olarak faydalanacak hem de gölet civarındaki 115 hektarlık Ardıçlı Mahallesi’nin arazileri sulanmış olacak. Bu göletin bundan sonra işletme ve kullanım hakkı üniversitemize aittir. Suyun aynı zamanda üniversitemizin Ar-Ge çalışmalarına da faydalı olacağını da düşünüyorum.” dedi.
“GÖLET 60 BİN KİŞİYE HİZMET EDECEK”
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Alaeddin Keykubat Kampüsü’nün çok uzun süredir bir su probleminin varlığından söz edebiliriz. Çok geniş bir alan ve su temini açısından çok çeşitli çalışmalar yapılmasına rağmen bugüne kadar tam anlamıyla bir çözüm bulunamamıştı. Malas Göleti’nin bize bağlanmasıyla birlikte bu problemin tamamen ortadan kalkacağına inanıyorum. Bu protokol üniversitemiz açısından son derece önemli bir gelişmedir. Bu açıdan süreç boyunca bize destek veren, her alanda bizleri yüreklendiren ve en iyi şekilde tesisin devrine zemin hazırlayan DSİ 4’üncü Bölge Müdürü Mustafa Uzun’a ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Bu devir işlemiyle yaklaşık 60 bin kişinin bulunduğu bir alana hizmet edilmiş olacak.” dedi.