'Makedonya'nın huzuru, Türkiye için önemli'

'Makedonya'nın huzuru, Türkiye için önemli'

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Şölendil, ülkedeki Türk basın mensuplarıyla veda toplantısında bir araya geldi- Şölendil: "Makedonya'nın toprak bütünlüğü, siyasi birliği, huzuru, refahı, barışı bizim büyük önem atfettiğimiz unsurlardır"

ÜSKÜP (AA) - Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Türkiye'nin Makedonya'yı anayasal ismiyle tanıyan ilk ülke olduğunu belirterek, "Makedonya'nın toprak bütünlüğü, siyasi birliği, huzuru, refahı, barışı bizim büyük önem atfettiğimiz unsurlardır." dedi.

Büyükelçi Şölendil, Üsküp'teki görevinin sona ermesi münasebetiyle ülkedeki Türk basın mensuplarıyla veda toplantısı düzenledi.

İki yılı aşkın bir süredir Makedonya'da görev yaptığını anımsatan Şölendil, Makedonya'da geçirdiği bu sürenin kendisi için onur ve memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Şölendil, Makedonya'da birçok şey öğrenerek tecrübesini arttırdığını belirterek, "Meslek hayatımda 40 yılımı tamamlamış durumdayım. Bu 40 yıllık meslek hayatımda en son durağımın Makedonya olması, benim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Burada yaşayan kardeşlerimiz vatandaşlarımız gönlümün ve zihnimin en müstesna yerlerini işgal edecektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Makedonya arasında tarihten gelen çok köklü ilişkilerin bulunduğuna işaret eden Şölendil, "Özellikle buradaki soydaşlarımız ve din kardeşlerimizin varlığı, bizlerin arasındaki kültürel bağları, insani bağları daha da güçlü kılmaktadır." dedi.

Şölendil, Türkiye'nin Makedonya'yı anayasal ismiyle tanıyan ilk ülke olduğunu anımsatarak, "Makedonya'nın toprak bütünlüğü, siyasi birliği, huzuru, refahı, barışı bizim büyük önem atfettiğimiz unsurlardır." diye konuştu.

- AB ve NATO üyelik sürecine destek

Makedonya'nın Avrupa-Atlantik perspektiflerini daima desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini vurgulayan Şölendil, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin de geliştireceğini söyledi.

Şölendil, Makedonya'nın gerek NATO gerekse AB üyeliğini hak ettiğini düşündüklerini belirterek, Türkiye'nin bunu güçlü bir biçimde her platformda desteklediğini dile getirdi.

Makedonya'da görev yaptığı süre içinde aynı zamanda NATO'nun temas noktası büyükelçiliği görevini de yürüttüğünü kaydeden Şölendil, "Sadece Makedonya'nın huzuru, barışı ve iç güvenliği açısından değil, Makedonya'nın NATO'nun güvenlik şemsiyesi altına alınmasının, tüm bölgenin güvenliği ve barışı açısından önem taşıdığını düşünmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Şölendil, Makedonya'da 11 Aralık'ta yapılması kararlaştırılan genel seçimin bütün Makedonya açısından hayırlı, başarılı, huzur ve barışı sağlayıcı sonuçlar doğurması temennisinde bulundu.

- 15 Temmuz'daki darbe girişimi

Şölendil, Türkiye'de 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından planlanan menfur bir darbe girişiminin gerçekleştirilmeye çalışıldığını anımsatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet üyeleri, meclis ve milletin dirayetli duruşu ve kararlı tavrıyla bu hain girişim önlendiğini vurguladı.

Bu konuda Makedonya hükümetine gerekli bilgilendirmeleri ve beklentilerini aktardıklarını kaydeden Şölendil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Makedonya hükümetinin bu konuda aldığı bir karar var. Bu kararın uygulaması konusunda takip ediyoruz. Tabi Makedonya'nın kendi iç siyasi dinamikleri, seçim hazırlıkları, seçime giden yoldaki çalışmalar bu konudaki adımların atılması hususunda zamana ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Türkiye'de yasa ile oluşturulan bir Maarif Vakfı kuruldu. Bu da bütün ülkeler açısından gerekli destek ve yardımı sağlamak üzere temaslarda bulunacaktır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :