Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'daki siyasi kriz

AB arabulucuğunda Viyana'da planlanan görüşme iptal edildi

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'daki siyasi krizin çözümü için AB arabuluculuğunda yarın Viyana'da yapılması planlanan görüşme iptal edildi.

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, Viyana'da yaptığı açıklamada, toplantıya katılması beklenen Makedon siyasi liderlerin gerekli koşulları yerine getirmemesi üzerine toplantının iptal edildiğini belirtti.

AB Komisyonu'nun genişleme müzakereleri ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn ve bazı Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin katılması öngörülen görüşmeye, Makedonya'daki dört büyük siyasi partinin genel başkanı da davet edilmişti.

Muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un, hakkında hukuki işlem başlatılan siyasilere yönelik af kararının geri çekilmemesi ve erken seçim tarihi ertelenmediği takdirde görüşmeye katılmayacağını açıklamıştı.

Bazı ülkelerin Üsküp büyükelçileri de Cumhurbaşkanı İvanov ile önceki gün yaptıkları görüşmede, "hukuk sitemini baltalayan" ve "halkın sokağa dökülmesine sebep olan" af kararını geri çekmesini talep etmişti.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı İvanov, yaptığı yazılı açıklamada, siyasilerin affedilmesiyle ilgili karar hakkında yasal bir çözüm bulunması için hukukçularla istişarelere devam edildiği fakat af kararının geri çekilmesi için herhangi bir yasal dayanak bulunamadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı İvanov'un 12 Nisan'da aldığı af kararının ardından başkent Üsküp'te protesto gösterileri düzenlenmiş, AB siyasi krizin çözümü için tarafları Viyana'da bir araya gelmeye davet etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :