Lübnan'daki patlamanın arkasındaki isim ortaya çıktı! Rus iş adamı Igor Grechushkin

Lübnan'daki patlamanın arkasındaki isim ortaya çıktı! Rus iş adamı Igor Grechushkin

Dün akşam saatlerinde Beyrut limanında meydana gelen yıkıcı patlamanın yankıları sürüyor. En az 100 kişinin hayatını kaybetmesine, 4 binden fazla kişinin de yaralanmasına neden olan patlama, Lübnan'ın başkentinin büyük bir bölümünü yerle bir etti.

2 bin 750 tondan fazla yüksek patlayıcı amonyum nitratın, altı yıl boyunca durduğu depoda çıkan yangının yayılmasıyla patlamasıyla felaket yaşanırken, tehlikeli maddelerin Rus iş adamına ait olduğu ortaya çıktı ve yetkililerin defalarca uyarıldığı ortaya çıktı.

Dün akşam saat 18.06'da, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki limanda meydana gelen patlama, kenti yerle bir ederken kıyamet filmlerini aratmayan şoke edici görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Akıllarda patlamanın nasıl meydana geldiği sorusu belirirken, Lübnan yetkililerinin, altı yıl boyunca Beyrut limanında depolanan amonyum nitrat tehlikesi hakkında defalarca uyarıldığı ortaya çıktı.

Lübnan Gümrükleri Genel Müdürü Badri Daher, ülkenin yargı yetkililerine tekrar tekrar Lübnan başkentindeki limanda depolanan 2 bin 750 ton tehlikeli kimyasal hakkında söyledi.

Gümrük görevlilerinin, yetkililerden tehlikeli maddeyi Hangar 12'den taşımalarını istedikleri ancak asla izin verilmediği için altı yıl boyunca limanda durduğu belirtiliyor.

"Tehlikeli maddelerin yeniden ihraç edilmesini istedik, ancak olmadı. Nedenini belirleme işini uzmanlara ve ilgili kişilere bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir liman çalışanına yakın bir kaynak ise, altı ay önce amonyum nitratı inceleyen bir ekibin, maddeller taşınmazsa 'tüm Beyrut'u havaya uçuracağı' konusunda uyardığını söyledi.

Tehlikeli yükün, Rus işadamı Igor Grechushkin tarafından Eylül 2013'te terk edildiği ve sonunda altı yıl boyunca limanda kalıp depolandığı ortaya çıktı.

İnternette yayınlanan belgeler, limandaki maddelerin orduya verilebileceğini veya ilgili bir şirkete satılabileceğini, ancak herhangi bir yanıt alınamadığı için patlayıcı yükü, liman bölgesinde bıraktığını ortaya çıkardı.

Amonyum nitratın genel olarak gübre için kullanılan yaygın bir endüstriyel kimyasal madde olduğu çünkü bitkiler için gereken azotu içerdiğini biliniyor.

Amonyum nitrat, diğer yandan madencilik sektöründe kullanılan patlayıcılarının ana bileşenlerinden biri. Amonyum nitrat kendi başına patlayıcı olmadığı gibi, aksine bir oksitleyici madde olduğu biliniyor.

Tehlikeli Yükün, Eylül 2013'te, bir arıza nedeniyle durmak zorunda kalan "Moldova Bayrağı" adlı kargo gemisinden başkente ulaştığı bildiliyor.

Şu anda eşi Irina ile Güney Kıbrıs'ta yaşayan iş adamı Igor Grechushkin, ölümcül kargo yüklü gemisini Beyrut'ta terk etmekle suçlanıyor.

Denizciler geminin güvenliğini sağlamak için gemide kalmaya zorlanmıştı. Denizcilerin kötüye giden durumlarını protesto etmek nedeniyle açlık grevine girmelerinin ardından, gitmelerine izin verilmişti.

Etiketler :