LPG'li araç sahipleri dikkat

LPG'li araç sahipleri dikkat

LPG'li otomobillerde bulunan gaz tanklarının ömürleri bildiğimizden daha kısa

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, LPG'li araç sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. 

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Umut Barış Ballıkaya, LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrünün 10 yıl olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: "LPG araç sahipleri kendilerinin, ailelerinin ve trafikte seyreden diğer vatandaşların emniyeti için tüm tedbirleri almalıdır. Araçlarındaki LPG sistemini bütün olarak kontrol ettirmeli ve ömrünü tamamlamış tanklarını mutlaka yenisiyle değiştirmelidir" 

Türkiye'de LPG'li araç sayısının üç buçuk milyonun üzerinde olduğu ve bunların arasında ömrünü tamamlamış yakıt tankları bulunan araç sayısınında gözardı edilemeyecek kadar yüksek olduğuna dikkat çeken Ballıkaya, şunları söyledi: "Maalesef LPG'li araçlar konusunda büyük tehlikeyle karşı karşıyayız. Bugün sayıları üç buçuk milyondan fazla olan LPG'li neredeyse üçte birinin LPG sistemi bütün olarak kontrol ettirmemiş ya da kullandığı tankların kullanım ömrünü tamamladığı ifade ediliyor. Bu, büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuzun açık göstergesidir. LPG dönüşümlü araç kullanan herkesin yapması gereken, araçlarındaki LPG tankının imalat tarihine bir kez daha bakarak süresi dolmuşsa yetkili LPG dönüşüm firmalarına giderek LPG tankını değiştirmelidir. Üzücü olayların yaşanmaması için lütfen kullanım araçlarımızda ömrü dolan LPG tankları varsa eğer yenisiyle en kısa zamanda değiştirelim. Bu sorumluluğumuzu kendi can ve mal güvenliğimizle birlikte sevdiklerimizin ve kent trafiğimizde dolaşan diğer araçlar ve vatandaşlarımız için can ve mal güvenliği için yerine getirelim" 

DOĞRU MONTAJ VE BAKIMLAR ÇOK ÖNEMLİ 

LPG dönüşüm sistemlerinin doğru malzeme ve doğru montaj ile kullanıldığında güvenli bir yakıt olduğunu ifade eden Makine Mühendisi Ballıkaya, açıklamasına şöyle devam etti: "LPG tankının ömrü 10 sene olarak kabul edilse de yaptığınız kontrollerde LPG tankının üzerinde korozyon ve paslanma var ise tankı ömrünün dolması beklemeden değiştirilmelidir." 

Aracın hareketli olması nedeniyle LPG tankının her gün sayısız titreşime maruz kaldığını anlatan Ballıkaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunun sonucunda tankı sabitleyen kayışlarda gevşemeler meydana gelir. Bağlama kayışlarının gevşemesi sonucunda LPG tankı hareket ederek bağlantı ayarlarının bozulmasına neden olmaktadır. Bu durum LPG tankı üzerinde bulunan multivalfin çalışma açısının bozulmasına ve bakır boruların zorlanarak kırılmasına neden olur. Bu nedenle LPG tankı bağlama kayışları sık sık kontrol edilmeli, gevşeyen kayışlar gerdirilerek tank sabit duruma getirilmelidir. Eğer bağlantı kayışlarının gevşemesi sonucu LPG tankı yerinden hareket etmiş ise, mutlaka yetkili LPG servisine gidilerek tankın multivalf montaj açısına uygun olarak yerine sabitleme işleminin yaptırılması gerekmektedir. Tankın yüzde 80'i dolu olmalıdır. Yüzde 80'inin üzerinde doldurulması halinde tehlike oluşturabilir. LPG kullanan araç sahiplerinin mutlaka 3 ile 4 günde bir karbüratörlü araçlarda benzinli bölümünü de 5 dakika süre ile devir daim yaptırması gerekmektedir. Bu çalışmayı yapmadığı sürece benzinli bölümün yakıt hortumunda kullanılmamaktan dolayı çatlama meydana gelebilmektedir. Dolayısıyla araçlarda patlama riski potansiyeli artmaktadır. Aracınızda, güvenli bir çalışmayı sağlamak için bu detaylara dikkat ediniz ve gerekli tedbirleri alınız."