LGS Tercihi Uyarısı: Komşunun Çocuğuna Bakarak Kayıt Yapılmaz

LGS Tercihi Uyarısı: Komşunun Çocuğuna Bakarak Kayıt Yapılmaz

LGS tercih süreci devam ederken uzmanlar, lise tercihlerinin üniversite yolculuğunun ilk adımı olduğuna dikkat çekerek öğrenci ve velilere önemli uyarılarda bulundu.

LGS tercih sürecinin 14-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirileceğini hatırlatan Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, lise tercihlerinin öğrencilerin üniversite hayatı üzerindeki etkisine dikkat çekti. Aladağ, “Lise tercihlerini bir anlamda öğrencilerin üniversite yolculuğuna ilk basamak olarak söyleyebiliriz. Bu nedenle tercihler titizlikle yapılmalı” dedi.

Aladağ, öğrencilerin lise tercihlerinde hata yapmaması için ailelerin uzman desteği alması gerektiğini vurgulayarak, “Komşunun çocuğuna, arkadaşına bakarak kayıt yapılmaz. Öğrencinin kişisel özellikleriyle okulun yapısı uyumlu olmalı” ifadelerini kullandı.

LGS Tercihi Uyarısı: Komşunun Çocuğuna Bakarak Kayıt Yapılmaz

“Öğrencinin ilgi ve becerileri dikkate alınmalı”

Tercihlerde öğrencinin karakteri ve yeteneklerinin önemine değinen Aladağ, şunları söyledi:

Sosyal bilimler lisesine gitmek isteyen öğrencinin iletişim becerileri kuvvetli olmalı. Mühendislik hedefleyen öğrenciler ise el becerileri güçlü teknik liseleri düşünmeli. Öğrencilerin kendi özellikleriyle okulun özelliklerini karşılaştırmaları çok önemli.”

Aladağ, ailelerin kendi isteklerini çocuklarına dayatmaması gerektiğini de vurguladı: “Lise hayatını yaşayacak olan çocuk. Bu nedenle kararda onların da söz hakkı olmalı.

LGS Tercihi Uyarısı: Komşunun Çocuğuna Bakarak Kayıt Yapılmaz

“Yüzdelik dilim, tercih sürecinde kritik bir gösterge”

Tercihlerin üç aşamadan oluştuğunu belirten Aladağ, yerel tercihler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okul tercihleri hakkında da bilgi verdi.

“Öğrenciler merkezi sınavla alan okullarda tercih yaparken puandan çok yüzdelik dilime bakmalı. Örneğin yüzdelik dilimi yüzde 3 olan bir öğrenci, yüzde 1’den de yüzde 5’ten de okul yazmalı. Tercih yelpazesi geniş tutulmalı” dedi.

Yerel yerleştirmelerde ise öğrencilerin adrese dayalı kayıt bölgelerini dikkate alması gerektiğini belirten Aladağ, “Öncelik, o mahallede oturan öğrencilere tanınır. Diploma notu da etkili olacaktır” diye konuştu.

LGS Tercihi Uyarısı: Komşunun Çocuğuna Bakarak Kayıt Yapılmaz

“Kontenjan 200 bin, talep 1 milyon”

2025 LGS'ye yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiğini ifade eden Aladağ, kontenjanların toplamda yaklaşık 200 bin olduğunu söyledi. Kontenjan dağılımını ise şöyle açıkladı:

  • Anadolu liseleri: 63 bin

  • Fen liseleri: 39 bin

  • İmam Hatip liseleri: 44 bin

  • Sosyal bilimler liseleri: 9 bin

  • Mesleki ve teknik liseler: 45 bin

Aladağ, “Lise tercihleri, öğrencilerin meslek ve istihdam olanaklarını da etkiliyor. Bu nedenle doğru okul seçimi büyük önem taşıyor” diyerek öğrenci ve velileri bilinçli tercih yapmaya çağırdı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.