"Kuzey Akım-2 Gazprom aracılığıyla devam edecek"

"Kuzey Akım-2 Gazprom aracılığıyla devam edecek"

Wintershall Üst Yöneticisi Mehren:- "Polonya muhalefeti sonrasında hattın (Kuzey Akım-2) inşası Gazprom aracılığıyla devam edecek ve planlandığı şekilde takvime uygun olarak işleyecek"- "Biz, bu projenin Avrupa için yararlı olduğunu düşünüyoruz ve bunu ka

STAVANGER (AA) - MURAT TEMİZER - Almanya'nın en büyük uluslararası ham petrol ve doğalgaz üreticisi Wintershall'ın Üst Yöneticisi Mario Mehren, Polonya Rekabet Kurumu'nun Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesinde ortak şirket kurulmasını engelleyen kararına ilişkin, "Polonya muhalefeti sonrasında hattın inşası Gazprom aracılığıyla devam edecek ve planlandığı şekilde takvime uygun olarak işleyecek." dedi.

Norveç'in Stavanger şehrinde düzenlenen ONS Enerji Konferansı'nda AA muhabirine konuşan Mehren, Baltık Denizi altından Almanya'ya bağlanan boru hattıyla yılda 55 milyar metreküp Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak Kuzey Akım-2 projesinin, üç yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi.

Kuzey Akım-2 projesinde Gazprom, Shell, Engie, OMV ve E.ON gibi büyük enerji şirketlerinin ortaklık çalışmaları yürüttüğünü hatırlatan Mehren, "Şirket olarak bu konuda son derece istekli ve ilgiliyiz. Biz, bu projenin Avrupa için yararlı olduğunu düşünüyoruz ve bunu kanıtlamak için farklı yol ve yöntemler araştıracağız." diye konuştu.

Mehren, Gazprom ile stratejik ortaklıklarının devam edeceğini ifade ederek, "Polonya muhalefeti sonrasında hattın inşası Gazprom aracılığıyla devam edecek ve planlandığı şekilde takvime uygun olarak işleyecek. Bu da demek oluyor ki, 2019 sonu itibarıyla 55 milyar metreküplük doğalgaz Baltık Denizi üzerinden transfer edilecek." dedi.

Avrupa'nın doğalgaz talebinin uzun vadede artacağını tahmin ettiklerini anlatan Mehren, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği içinde doğalgaz ithalatı için talep yükselecek. Zaten uzun yıllardır bu bölgedeki yerel rezervler tükeniyor. Biz uzun vadede bu bölgeden 140 milyar metreküplük bir ek ithalat talebi olmasını bekliyoruz. Bu nedenle arz güvenliğinin garanti altına alınması gerekiyor. Kuzey Akım-2 ek gaz taşıma kapasiteleri oluşturacak ve her bir boru hattıyla Avrupa'ya gönderilecek gaz, bu kıtanın tamamının arz güvenliğini güçlendirecek."

Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının inşasına yönelik yapılan katılım ortaklığı başvurusu, geçen ay Polonya Rekabet Kurumu tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine Gazprom ve Avrupalı ortakları bu kararın hattın inşaatını etkileyemeyeceğini, çalışmaların farklı bir yol ve rota üzerinden devam etmesi için araştırmalara devam edileceğini belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :