"Küresel Göç Filmleri" festivali

"Küresel Göç Filmleri" festivali

Keçiören Belediyesi, Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla "Küresel Göç Filmleri" festivali düzenledi- Keçiören Belediye Başkanı Ak:- "Türkiye, muhacirlere ensar olduğunu daima gösterdi. Biz güçlü kaldıkça bize sığınan mazlum milletler de güçlü olacaktı

ANKARA (AA) - Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "Türkiye, muhacirlere ensar olduğunu daima gösterdi. Biz güçlü kaldıkça bize sığınan mazlum milletler de güçlü olacaktır." dedi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğünün (ECHO) desteklediği, Keçiören Belediyesince düzenlenen "Küresel Göç Filmleri"ne Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Kaymakamı Uğur Bulut, IOM Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilana, IOM Kamu Bilgilendirme ve İletişim Koordinatörü Lanna Walsh, ECHO Türkiye Temsilcisi Reza Kasrai, göçmen merkezi temsilcileri ve çok sayıda Suriyeli ve Iraklı göçmen katıldı.

Film gösterimi öncesi Keçiören Belediyesi Göçmen Hizmetleri Merkezindeki panelde konuşan Ak, ilçede, gerek savaş koşullarından kaçarak gerek başka nedenlerden dolayı farklı ülkelerden gelen yaklaşık 6 bin göçmenin bulunduğunu söyledi. Ak, merkezin bir yıldır hizmet verdiğini belirterek, "Göçmenlerin sosyal hayata uyumları, kamu hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması, eğitim, iş, meslek, sağlık, hukuk, sosyal yardımlar olmak üzere bugüne dek 3 bin 723 göçmene hizmet verdik." dedi.

Ak, şöyle konuştu:

"Türkiye, muhacirlere ensar olduğunu daima gösterdi. Biliyoruz ki biz güçlü kaldıkça bize sığınan mazlum milletler de güçlü olacaktır. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 'Tüm dünyada zulüm sona erene dek mücadelemiz sürecek.' İslam coğrafyasına uygulanan adaletsiz politikalara sessiz kalmayacağımızın ve mukaddes şehir Kudüs'ümüzün kırmızı çizgimiz olduğunun da altını çiziyoruz. Kıyıya vuran Aylan bebeklerin, İsrail askerinin zalimce gözaltına aldığı 14 yaşındaki Fevzi el-Cüneydilerin, Suriyeli Bana'nın sesi olmaya devam edeceğiz."

IOM Türkiye Misyon Şefi Lado Gvilana ise Uluslararası Göçmenler Günü'nün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca 2004'ün Aralık ayında ilan edilen bir gün olduğunu anlattı. Gvilana, dünyadaki 244 milyon göçmenle dayanışma halinde olduklarını kaydederek göçmenlerin dünyada hem menşe ülkelerine hem de hedef ülkelere yaptıkları katkıların bilincinde olduklarını belirtti.

IOM'un dünyanın her yerinde hükümetlerle çalışarak göçmenlerin güvenli bir şekilde hareket etmesine, yeni toplumlara entegre olmasına ve daha iyi bir hayat elde etmelerine yardımcı olduğunu söyleyen Gvilana, "IOM, Türkiye'de Keçiören, Şanlıurfa, Gaziantep ve İstanbul'daki göçmen toplum merkezlerini desteklemektedir." ifadesini kullandı.

ECHO Türkiye Temsilcisi Reza Kasrai ise kendisinin de bir göçmen olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Bugün Uluslararası Göçmenler Günü'nü kutluyoruz. Bu da bana aslında benim de bir göçmen olduğumu hatırlattı. Zamanında ailemle birlikte İran'dan İngiltere'ye, oradan da Kanada'ya göç etmiştim. Yıllarca Kanada'da çalıştım. Daha sonra, Türkiye de dahil olmak üzere, insani yardım alanında dünyanın birçok ülkesinde görevler yaptım. Ailem düzenli bir şekilde göç edebilmişti. Ama dünyada milyonlarca insan, düzenli bir şekilde göç edemiyor. Bunun yerine dünyada birçok kişi ülke sınırlarını geçmek için güvensiz botlara binip diğer ülkelere hatta diğer kıtalara ulaşmaya çalışıyor."

Kasrai, Türkiye’ye gelen göçmenlerin sayısında son yıllarda büyük ölçüde artış olduğunu kaydederek, "Türkiye, ikinci defa dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke unvanına erişmiş durumdadır." dedi.

Türkiye'nin dünyanın geri kalanı için çok güzel bir örnek sunduğunu ve 3,4 milyondan fazla kişiyi ülkesinde kabul ettiğini belirten Kasrai, "Türk hükümeti ve Türk vatandaşları, artık bunu bir sorumluluk olarak üstlenmiş durumdadır." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, "Geleceği görebiliyor musun?", "Göçmen", "Sınır" isimli kısa filmlerinin gösterimi yapıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :