Kur'an'da yahudileri anlatan ayetler

Kur'an'da yahudileri anlatan ayetler

Kur'an'da Yahudiler hakkında 40'tan fazla ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerde Yahudilerin dini, tarihi ve toplumsal yönleri ele alınmaktadır.

Yahudilerin dini yönleri hakkında ayetleri:

  • Bakara Suresi 62: "Şüphesiz, iman edenler; Yahudilerden, Hristiyanlardan ve Sâbiîler'den de Allah'a ve âhiret gününe inanıp sâlih amel işleyenler için rableri katında mükâfatlar vardır. Onlar için herhangi bir korku yoktur; onlar üzüntü de çekmeyecekler."
  • Âl-i İmran Suresi 67: "Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdır. Sizden kim onları dost edinirse, şüphesiz o onlardandır. Allah zalimler topluluğunu doğruya iletmez."
  • Mâide Suresi 44: "Biz, içinde doğruya rehberlik ve nur olduğu halde Tevrat'ı indirdik. Kendilerini (Allah'a) vermiş peygamberler onunla yahudilere hükmederlerdi. Rableri onlara Kitap'ı ve hikmeti verdiler ve onlara temiz rızıklar verdiler. Onlar da kendilerine bilgi verilenlerden başkasını zulmeden kimseler değillerdi."
  • Bakara Suresi 111: "De ki: "Ey Yahudiler! Eğer siz Allah'a, meleklere, Kitab'a, peygamberlere ve son saate iman ediyorsanız, Allah'ın ve Resulünün yanında dost edinmeyin." Allah kâfirlerin hepsini dost edinmez."

Yahudilerin tarihi yönleri hakkında ayetleri:

  • Bakara Suresi 40: "Biz, Musa'yı İsrailoğulları'na peygamber olarak gönderdik. O da onlara, "Ey kavmim! Allah'ın size verdiği nimeti hatırlayın. O, sizi Firavun'un zulmünden kurtardı. O'nun sihirbazlarını alt etti ve sizi denizden geçirdi. İşte bu, sizin Rabbiniz Allah'ın büyük bir lütfudur." dedi."
  • Âl-i İmran Suresi 171: "Musa'ya ve kardeşine, "Kavminiz için Mısır'da evler hazırlayın ve evlerinizi kıbleye yöneltin. Namazı kılın ve müminlere müjde verin." diye vahyettik."
  • Mâide Suresi 20: "Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimeti hatırlayın. Benden başka bir ilaha ibadet etmeyin. Ben size Rahmân'ım."
  • Bakara Suresi 246: "Musa'ya şöyle vahyettik: "Ey Musa! Sana ve kardeşine hitap eden bu şehre girin. Allah sizin için huzur ve rahatlık hazırlamıştır. Orada temiz şeyler yiyin ve Allah'ın yasaklarından sakının. Çünkü Allah'ın cezası çok şiddetlidir."

Yahudilerin toplumsal yönleri hakkında ayetleri:

  • Bakara Suresi 109: "De ki: "Ey kitap ehli! Dininizde aşırı gitmeyin. Allah'tan başka bir ilaha iman etmeyin. Meryem oğlu Mesih sadece Allah'ın bir elçisidir. Allah'a ve elçilerine iman edin. "Allah'ın üçtür" demeyin. Bırakın bu sizin için daha iyidir. Allah ancak bir tek ilâhtır. O, her türlü noksanlıkdan uzaktır. O, çocuk sahibi olmaktan da münezzehtir. Göklerde ve yerde ne varsa O'nundur. Vekil olarak Allah yeter."
  • Âl-i İmran Suresi 28: "Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimeti hatırlayın. Benden başka bir ilaha ibadet etmeyin. Ben sizin Rabbiniz'im."
  • Bakara Suresi 146: "Ey iman edenler! Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdır. Sizden kim onları dost edinirse, şüphesiz o onlardandır. Allah zalimler topluluğunu doğruya iletmez."

Bu ayetlerden anlaşıldığı üzere, Kur'an'da Yahudiler, Allah'ın dini ve tarihi açısından önemli bir topluluk olarak görülmektedir. Kur'an, Yahudilerin dini ve tarihi mirasından övgüyle bahsetmekte, ancak aynı zamanda onların günahkar ve zalim eylemlerinden de söz etmektedir.

Yahudilerin sonunun geleceği tarihe dair bilgiler

Kur'an'da Yahudilerin sonu hakkında kesin bir tarih verilmemiştir. Ancak, bazı ayetlerde Yahudilerin, Allah'ın azabına uğrayacakları ve bu azabın sonunda yok olacakları ifade edilmektedir.

Âl-i İmran Suresi 28: "Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimeti hatırlayın. Benden başka bir ilaha ibadet etmeyin. Ben sizin Rabbiniz'im."

Mâide Suresi 13: "Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimeti hatırlayın. Ben sizi Firavun'un zulmünden kurtardım. O'nun sihirbazlarını alt etti ve sizi denizden geçirdim. İşte bu, sizin Rabbiniz Allah'ın büyük bir lütfudur."

Bakara Suresi 146: "Ey iman edenler! Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdır. Sizden kim onları dost edinirse, şüphesiz o onlardandır. Allah zalimler topluluğunu doğruya iletmez."

Bu ayetlerden anlaşıldığı üzere, Yahudilerin Allah'ın azabına uğramaları, onların Allah'a ve peygamberlerine karşı inkârcı ve isyankar tavırları nedeniyle olacaktır. Bu azabın şekli ve zamanı ise Allah'ın takdirindedir.

Bazı İslami yorumcular, Yahudilerin sonunun kıyamet günü gerçekleşeceğini, o gün onların Allah'ın azabına uğrayarak yok olacaklarını belirtmektedir. Diğer yorumcular ise Yahudilerin sonunun daha yakın bir tarihte gerçekleşebileceğini, ancak bunun kesin bir tarihinin olmadığını ifade etmektedir.

Yahudilerin sonu hakkındaki tartışmalar, tarih boyunca devam etmiş ve günümüzde de devam etmektedir. Bu tartışmalar, Yahudilerin dini ve tarihi kimliği ile ilgili hassasiyetleri de beraberinde getirmektedir.

Kıyamet ne zaman kopacak?

Kıyamet günü, dünyanın sonu ve insanların mahşerde toplanarak hesap vereceği gündür. Kur'an'da kıyamet günü hakkında çok sayıda ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerde kıyamet gününün gerçekleşeceğinin kesin olduğu, ancak ne zaman gerçekleşeceğinin Allah'ın takdirinde olduğu ifade edilmektedir.

Kıyamet gününün gerçekleşeceğine dair emareler:

  • Dünyanın düzeninin bozulması: Kıyamet gününe yakın zamanda dünyanın düzeninin bozulması, savaşların, doğal afetler ve salgın hastalıkların artması gibi olaylar yaşanması beklenmektedir.
  • Peygamberlerin haber vermesi: Peygamberler, kıyamet günü hakkında insanlara haber vermişler ve bu günün mutlaka gerçekleşeceğini söylemişlerdir.
  • Kıyamet alametlerinin görülmesi: Kıyamet günü öncesinde bazı alametler görülecektir. Bu alametlerden bazıları şunlardır:
    • Deccal'in ortaya çıkması
    • Ye'cûc ve Me'cûc'ün çıkması
    • Dâbbetü'l-arz'ın çıkması
    • Güneşin batıdan doğması
    • Ayın ikiye bölünmesi
    • Gökyüzünün parçalanması
    • Dağların yürütülmesi
    • Yerin yarılması
    • İnsanların diriltilmesi

Kıyamet gününün ne zaman kopacağı bilinmemektedir. Ancak, kıyamet gününün yaklaştığına dair bazı emareler görülmektedir. Bu emareler, dünyanın düzeninin bozulması, peygamberlerin haber vermesi ve kıyamet alametlerinin görülmesi gibi olaylardır.

Kıyamet günü, Allah'ın takdirinde olan bir olaydır. Bu günün ne zaman kopacağını kimse bilmemektedir. Ancak, kıyamet günü mutlaka gerçekleşecektir.

Kaynaklar

  1. www.facebook.com/HadirliHalkiSikayetleriVeOnerileri/videos/19-ocak-3iyd-el-kiddes-k%C4%B1ddesg%C3%BCn%C3%BCk%C4%B1dd%C3%AAs-kutsal-sayma-dua-etme-y%C3%BCceltme-tanr%C4%B1ya-%C5%9F/340582446538381/
  2. www.osmannuritopbas.com/kiminle-berabersin.html
  3. www.vavtv.com.tr/vavradyo/haberler/2018/05/15/yahudiler-ile-ilgili-ayet-ve-hadisler#:~:text=Bakara%2062%20%3A%20%C5%9E%C3%BCphesiz%20iman%20edenler,korku%20yoktur%20onlar%20%C3%BCz%C3%BCnt%C3%BC%20%C3%A7ekmeyeceklerdir.
  4. www.islamvehayat.com/kuranda-yahudilerin-80-ozelligi-ve-bunlar-uzerinden-guncel-muhasebe_m1814.html
  5. www.islamvehayat.com/kuranda-yahudilerin-80-ozelligi-ve-bunlar-uzerinden-guncel-muhasebe_m1814.html

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.