Kümelenme projesi güç verecek

Kümelenme projesi güç verecek

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyühelvacıgil, otomotiv yan sanayinin kümelenme projesiyle güç kazanacağını bildirdi.

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyühelvacıgil, Türkiye’de ve Konya’da henüz ortaya çıkarılmamış kümelenmelerin varlığının bilindiğini, bunların ortaya çıkarılmadığı için işletmelerin birbirleri ile olan ilişkilerinin gelişmediğini, ağ ilişkileri kurulamadığını ve gerek ulusal gerekse uluslararası pazarlara etkin şekilde ulaşamadıklarını söyledi. Büyükhelvacıgil, tedarikçileri, tamamlayıcıları ve ana sanayi ile ilişkilerini tam olarak kuramadıkları için büyümede, kurumsallaşmada, markalaşmada, kalitede, yenilik ve Ar-Ge’de dolayısıyla rekabetçi avantajlar elde etmede sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Bu yaşanan sıkıntılardan yola çıkarak ‘Konya’da Otomotiv Yan Sanayi Kümesi Gelişimi Ve Bölgesel İşbirlikleri Projesi’ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Avrupa Birliği destekli Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında bin 400 işletme üzerinde yaptıkları saha araştırma çalışmaları sonucu 12 sektörde kümelenme potansiyelinin ortaya konulduğunu söyledi.

Yaptıkları araştırma sonuçlarına göre gerek katma değeri en yüksek olan, gerek yenilik ve Ar-Ge’ye en açık sektör olan otomotiv yan sanayi sektörünün geliştirilmek üzere seçildiğini belirten Başkan Büyükhelvacıgil, “Konya Sanayi Bölgelerinde Kümeleşme Potansiyelinin Tespiti ve Bir Pilot Uygulama Projesi’nde Avrupa’da yıllardır devlet politikası olarak desteklenen kümelerin yerinde görülmesi ve ‘en iyi uygulama’ların Konya’da da uygulanması için çalışmalar yürütülmüştür. 2007 yılında başlatılan ve otomotiv yan sanayi üzerine sürdürülen çalışmalar yeni bir proje ile sürdürülebilirliğe ilişkin önemli bir aşama kaydetmektedir. Bu proje ile bir taraftan otomotiv yan sanayinin uluslararası standartlarda süreci yönetmesi ve ana sanayi ilişkisinde avantaj sağlaması hedeflenirken, diğer taraftan sistem yeniliği ile işletmelerin değer zincirine yönelik bir yapısal düzenleme beklenmektedir. Bu amaçla, EU-TURKEY CHAMBERS PARTNERSHIP GRANT SCHEME programı kapsamında, Finansmanı Avrupa Birliği ve Konya Sanayi Odası tarafından sağlanan ve 12 ay süreli ‘Konya’da Otomotiv Yan Sanayi Kümesi Gelişimi Ve Bölgesel İşbirlikleri Projesi’ Aralık 2008 tarihi itibarı ile başlamıştır.”dedi.

Projenin amacının Konya otomotiv yan sanayinin kümelenme modeli ile uluslararası rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamak ve sürdürülebilir bir sosyal, çevresel ve ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek olduğuna değinen Başkan Büyükhelvacıgil, daha sonra şunları söyledi: “Projemizin amaçları arasında otomotiv yan sanayinde sürdürülebilir bir küme organizasyonu oluşturmakda vardır. Ayrıca, otomotiv yan sanayinde yenilikçilik, ar-ge, verimlilik ve üretim kapasitesinin artırılmasına katkı sağlamak, kümelenme modeli sayesinde tamamlayıcılar, rakipler, tedarikçiler, müşteriler, kurum ve kuruluşlar arasında iş birliğinin ve güvenin artırılmasına katkı sağlamakta projemizin amaçlarındandır.

Projemizde Almanyadan South-West Saxsony Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (Chemnitz, Plauen, Zwickau), kümelenme organizasyonunun kurulması noktasında teknik destek alınacaktır. Diğer ortağımız olan Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası’na ve Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası’na ise daha önceki projeden ve bu prejeden elde ettiğimiz ve yurt dışı ortaktan elde ettiğimiz bilgi ve deneyimler aktarılacaktır. Proje kapsamında, Uluslararası ölçekte yer alan merkezlere yönelik inceleme ve araştırma gezileri yapılması, Kümelenme merkezinin organizasyonu, sektöre yönelik ağ analizi, sektöre yönelik swot analizi, uluslararası ölçekte bir web portalının oluşturulması, eğitimlerin düzenlenmesi, sektörel geziler, sektörel bazda bölgenin tanıtılması ile ilgili faaliyetlerin düzenlenmesi, fuara katılım, kümeye özgü süreli yayın çıkarılması, sektörlere ve bölgelere yönelik bilgilendirme seminerlerinin yapılması planlanmaktadır. Bu projemiz ile Alman Partner Oda’dan Kümelenme organizasyonun oluşturulması konusunda destek alınacaktır. 2007 yılında Odamızda kurumsal olarak elde edilen tecrübeler ise, diğer proje partnerimiz Aksaray TSO’na ve Kırşehir TSO’na aktarılacaktır. Ayrıca sektöre yönelik düzenlenecek olan eğitimler, teknik geziler, fuar organizasyonu vb. faaliyetlerde sektörün rekabet gücünün artmasına ve gerek Konya Sanayi Odasının ve gerekse diğer ortakların yeni deneyimler kazanarak kapasitelerinin gelişmine katkı sağlamış olacaktır. “

Başkan Büyükhelvacıgil, “Projemizin ortakları Almanya’dan South-West Saxsony Ticaret ve Sanayi Odası (Chemnitz, Plauen, Zwickau), Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası ve Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odasıdır” dedi.