KTÜN'de ‘Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi' kurulacak

KTÜN'de ‘Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi' kurulacak

KTÜN bünyesinde kurulacak “Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi” ile obruklarla ilgili bilimsel çalışmalar yapılacak. Anlık izlemelerle erken uyarı mekanızması devreye sokulacak

Obrukların oluşumunu engelleyecek ve önceden haber verecek sistemlerin kurulması için KTÜN bünyesinde, AFAD ve Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından ‘Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi' kurulacak.

20180926_2_32556568_37555599.jpg

Konya’da son yıllarda artan obruk sayılarına çözüm arayışları tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda, Konya Teknik Üniversitesi ( KTÜN) bünyesinde "Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi" kurulması için Konya AFAD, KTÜN Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi̇ arasında toplantı yapıldı. Yapılan toplantıda 3 kurum, işbirliği için mutabakata vardı. "Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi" kurulması teklifi, bugün KTÜN Senatosuna sunulacak. Buradan çıkacak olumlu karar, YÖK’e sunulacak. YÖK’ün onay vermesi halinde "Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi" KTÜN bünyesinde resmen kurulmuş olacak.  Merkezin işlevi ve görevleri hakkında, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi̇ Başkanı Prof. Dr. Fethullah Arık ve AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun, gazetemize detaylı bilgi verdiler.

20180926_2_32556568_37555603.jpg

BAŞKAN ARIK: ÖNCEDEN UYARI ALMAYI AMAÇLIYORUZ

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi̇ Başkanı Prof. Dr. Fethullah Arık, kurulacak merkezin, obruk oluşumun yoğun olduğu Karapınar bölgesinde anlık izleme sistemlerinin kurulmasını sağlayacağını söyledi. merkezin işlevi hakkında detaylı bilgi veren Prof. Dr. Arık, “Obruk uygulama araştırma merkezi, mevcut obrukların tespiti, bölgede obruk oluşacak alanların belirlenmesi, buralarda farklı ölçümler yöntemiyle anlık olarak izlenebilmesi yapılacak.

konya-ovasinda-obruk-sayisi--(4).jpg

Bu çalışmalar neticesinde anlık izlenebilecek, Yer şekillerinde meydana gelen değişiklikler de incelenerek önceden uyarı almayı amaçlıyoruz. Saha ölçümleri neticesinde de insanlarımıza erken uyarı sistemi oluşturmaya çalışacağız.

konya-ovasinda-obruk-sayisi--(2).jpg

Bunun yanında ikinci önemli husus ise, obruğu oluşturan temel nedenler belirlenmesi ve yetkililerin bu anlamda bilgilendirilerek önlemler alınmasını sağlayacağız. Obruk oluşan bölgelerde bunu tetikleyen nedenlerin başında, bilinçsiz yer altı suyu kullanımı geliyor. Ayrıca AFAD ile birlikte bölgedeki bu çalışmaları yürüterek bunların koordinasyonları merkezde görüşülecek.

obruk-sayisi-artiyor,-cevrede--(1)-001.jpg

“TEHLİKE HER GEÇEN YIL ARTIYOR”

Başkan Arık, obruk tehlikesinin her geçen yıl arttığının altını çizerek, bu yıl 20’yı aşkın obruk oluştuğunu hatırlattı. Obruk oluşumlarının jeolojik faktörlerden meydana geldiğini söyleyen Arık, “oluşumlar öncelikle kayaların kireçli olması ve yer altı suyunun tüketilmesi obruk oluşumlarını tetikliyor. Yer altı sularının karekteristik özelliği de kayaların çabuk erimesine neden oluyor. Obruk oluşumları, daha önceki yıllarda insanların yaşam alanlarına uzak yerlerde oluşurken, günümüzde tarım alanları ve insanların yaşadığı yerlerde oluşmaya başladı. Tehlike her geçen gün artıyor ve bizlerde bunun önüne geçmek ve önceden haber alabilmek için böyle bir merkezin kurulmasını istiyoruz” dedi.

yildiz-tosun-001.jpg

AFAD İL MÜDÜRÜ TOSUN: HARİTA OLUŞTURULACAK

AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun ise, Obruk Uygulama Araştırma ve İzleme Merkezi’nin kısa sürede kurulması için yoğun çalışmalar yaptıklarını söyledi.Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’ndan alınan bir proje olduğunu söyleyen AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, “Şu anda merkezin kurulması için obruk oluşan bölgelerdeki duyarlılık haritası MTA’dan KOP’a ulaştırıldı. KOP, bu haritayı inceledikten sonra önümüzdeki günlerde bizlere ulaştıracak.

obruk-sayisi-artiyor,-cevrede--(12)-001.jpg

Obruk Duyarlılık Haritası bize geldikten sonra altlık olarak kullanıp ‘Tehlike ve Risk Haritası’ hazırlayacağız. Bunda da ‘Uzaktan Algılama yöntemi, Jeolojik, ve jeofizik’ yöntemler kullanılacak. Buradan çıkan veriler sonucunda da obruk uygulama ve izleme merkezine aktarılacak. Buradan çıkan sonuçlar doğrultusunda konuyla ilgili kurumlarca sonuç raporu hazırlanacak. Bu proje 3 yıllık bir projedir. Bunun haricinde ulusal deprem araştırma ‘UDAP’ kurulup obruk ve fay ilişkisi incelenecek.

obruk-sayisi-artiyor,-cevrede--(16).jpg

Obruk uygulama merkezi Konya il sınırlarını kapsayacak. Genelde MTA haritasında Konya’nın 42 bin kilometrelik kare alanın 3’te biri olan alan obruk riski taşıyor. Bu bölge Karapınar olmak üzere çevresini işaret ediyor. Bu bölgeye daha detaylı, obrukların oluştuğu bölgelerde gerekli tekniklerle yapılacak” şeklinde konuştu. Servet R. Çolak-Memleket

Etiketler :