KTÜN, Kapatılan Mevlana Üniversitesi binasına taşınacak

KTÜN, Kapatılan Mevlana Üniversitesi binasına taşınacak

Konya Teknik Üniversitesi tarafından Rektörlük Makamı ve Mimarlık Fakültesi olarak kullanılan tarihi bina, Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesinin ardından KTÜN 2019-2020 Öğretim Yılı’na kapatılan Mevlana Üniversitesi binasına taşınacak

Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü'nün Alaaddin Keykubat Yerleşkesine yeni rektörlük binası yapılarak taşınmasının ardından yapılan mutabakatlar sonrası tarihi bina, SÜ Mimarlık Fakültesine devredilmiş ve bir yıl boyunca Mimarlık Fakültesi tarafından kullanılmıştı. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Konya Teknik Üniversitesi kurulmuştu. Üniversitenin kurulmasının ardından Selçuk Üniversitesi’ndeki teknik fakülteler KTÜN’e devri yapıldı. Tarihi binayı kullanmaya devam eden Mimarlık Fakültesi binası aynı zamanda KTÜN Rektörlük binası olarak da kullanılmaya başlandı. Edinilen bilgilere göre, tarihi binanın Konya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesinin ardından Konya Teknik Üniversitesi’nin rektörlük makamı ve Mimarlık Fakültesi kapatılan Mevlana Üniversitesi binasına taşınacağı ortaya çıktı.

mimarlik-fakultesi--(24)-002.jpg

BİNA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ’NİN OLMUŞTU

Mevlana Üniversitesi, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından kapatılarak binası, Selçuk Üniversitesi’ne devredilmişti. Yapılan son düzenlemede bina giriş kapısına Selçuk Üniversitesi ismi konuldu. Şu anda boş olan bina, bazı tadilatların ardından şimdi KTÜN Rektörlük Makamı ve Mimarlık Fakültesi olarak kullanılacak.

mimarlik-fakultesi--(45)-001.jpg

KTÜN BİNAYI BÜYÜKŞEHİR’E VERDİ

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile KTÜN’e devri olan tarihi bina daha sonra Büyükşehir belediyesi ile yapılan protokolle Konya büyükşehir Belediyesi'ne devri yapıldı. Konya Büyükşehir’e geçen binanın ne olacağı gündemi meşgul ederken alınan bilgilere göre önümüzdeki günlerde Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamı olarak kullanılacağı öğrenildi. Tarihi binadan öğrenciler ve KTÜN Rektörlüğü önümüzdeki yaz aylarında taşınması planlanıyor. Bina boşaldıktan sonra gerekli restorasyonlardan sonra binanın Konya Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılacağı öngörülüyor.

ktun-001.jpg

KTÜN REKTÖRLÜĞÜ VE MİMARLIK FAKÜLTESİ TAŞINIYOR

Tarihi binanın Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamı olmasının ardından KTÜN Rektörlüğü ve Mimarlık Fakültesi,  Selçuk Üniversitesi’ne devri yapılan kapatılan Mevlana Üniversitesi’nin binası olacağı bilgisine ulaşıldı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından Mevlana Üniversitesi kapatılarak binası Selçuk Üniversitesine devredilmişti. 2016 yılından bu yana boş bulunan eski Mevlana Üniversitesi binası ne olacağı konusunda birçok tartışmalara sebep olmuştu. Son alınan bilgilere göre şimdi SÜ bünyesinde olan bina resmi olarak KTÜN’e verilmesi gündem oluşturdu.

 

ÖĞRENCİLER BİNADAN TAŞINMAK İSTEMİYOR

Yaklaşık 2 yıldır tarihi binada öğrenim gören öğrenciler, binadan taşınmak istemiyorlar. Mimarlık Fakültesi öğrencileri binaya ilk geldiklerinde yaptıkları açıklamalarda, binanın mimarlık özelliği ve yeri itibariyle mimarlık öğrencilerine çok uygun olduğunu söylemişlerdi. Öğrenciler, binanın Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğini öğrenmesinin ardından Change.org sitesinde imza kampanyası başlatarak binanın kendilerinde kalmasını talep ettiler. Öğrenciler mimarlık bölümünün daha uygun şartlarda yapılması için binanın kendilerinde kalmasının önemli olduğunu savunuyorlar.

mimarlik-fakultesi--(22)-003.jpg

BİNANIN TARİHİ

1917 yılında Mimar Muzaffer tarafından yapımına başlanan Darülmuallimat (Kız Öğretmen Okulu) mimarın 1920 yılında vefat etmesinin ardından bazı bölümleri yarım kaldı. 1922 yılında başka mimarlar tarafından tamamlanan bina, uzun bir süre Kız Öğretmen Okulu olarak kullanıldı. Daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla Selçuk Üniversitesine teslim edilen bina Rektörlük olarak kullanıldı. Konya Teknik Üniversitesi’nin kurulmasının ardından bina KTÜN’e devredildi. Mimar Muzaffer’in son yapıtı olarak bilinen tarihi bina birçok mimar tarafından örnek alınıyor. Mimar Muzaffer buranın yapımı sırasında felç geçirdi ve binanı yapımını tekerlekli sandalyeyle takip etti. Mimar Muzaffer Bey’in Konya’ya kazandırdığı yapılar arasında Konya Lisesi, Ziraat Abidesi ve birçok caminin onarımları bulunuyor. Servet R. Çolak – Memleket