"Kriz ancak Karabağ'ın Azerbaycan'a dönmesiyle çözülür"

"Kriz ancak Karabağ'ın Azerbaycan'a dönmesiyle çözülür"

Rus uzmanlar, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki gelişmeleri değerlendirdi - Siyaset Bilimci Markov: - "Geçmişteki hataları tekrar etmek istemiyorsak, Dağlık Karabağ sorununu acilen çözmeliyiz. Bu çözüm ise tek bir şekilde mümkün, Karabağ'ın Azerbayca

MOSKOVA (AA) - ELENA TESLOVA - HAKAN CEYHAN AYDOĞAN - Rus uzmanlar, Bakü ve Erivan arasında uzun yıllardır devam eden cephe hattı krizinin Karabağ'ın Azerbaycan topraklarına dönmesiyle çözülebileceğini ifade ediyor.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren Siyaset Bilimci Sergey Markov, mevcut krizin tek çözümünün Karabağ'ın Azerbaycan'a dönmesiyle mümkün olacağını söyledi.

Markov, Kafkasya'da her an tüm bölgeye yayılma riski olan bir krizin bulunmasının Rusya için oldukça tehlikeli ve yararsız olduğuna dikkati çekerek, "Kafkasya'daki krizlerin ne kadar zor çözüldüğünü hepimiz iyi hatırlıyoruz. Geçmişteki hatalarımızı tekrar etmek istemiyorsak, Dağlık Karabağ sorununu acilen çözmeliyiz. Bu çözüm ise tek bir şekilde mümkün, Karabağ'ın Azerbaycan'a dönmesi. Bakü, başka hiçbir seçeneği kabul etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Karabağ'ın Azerbaycan topraklarına dönmesinin Rusya'nın çıkarlarına uygun olacağını anlatan Markov, "Bunun gerçekleşmesi Rusya'nın dünyada Kırım olaylarından sonra zayıflayan tutumunun güçlenmesine yardımcı olabilir. Rusya'ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasına katkı sağlayacağını da gözardı etmiyorum" dedi.

- "Rusya, Ortadoğu'daki çıkarlarını savunurken Karabağ'ı görmezden geldi"

Politik ve Askeri Analiz Enstitüsü Direktör Yardımcısı Viktoria Viktorova, Moskova yönetiminin Ortadoğu'daki çıkarlarını savunurken sınırında alevlenmeye hazır bir kriz olarak bekleyen Dağlık Karabağ'ı görmezden geldiğini söyledi.

Son yaşanan çatışmalardan sonra Moskova'nın bu konudaki çabalarını yoğunlaştırdığını aktaran Viktorova, "Ancak Nisan olaylarından sonra durumun eskisi gibi olmayacağını anlamak lazım" dedi.

Viktorova, "Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, 'Moskova, Dağlık Karabağ'da krizin sıcak çatışmaya döneceği fikrini bir saniye bile aklına getirmediğini' söylemesinin üzerinden bir yıl geçmeden şimdi herkes çıkan yangını söndürmeye çalışıyor. AGİT bünyesindeki Karabağ görüşmelerinin fiilen dondurulmuş olduğu bir sır değildi. Bu süre zarfında Rusya Ortadoğu'daki çıkarlarını savunurken sınırında alevlenmeye hazır bir kriz olarak bekleyen Dağlık Karabağ'ı görmezden geldi" diye konuştu.

"Azerbaycan'ın tutumu net, Karabağ ülke topraklarına geri dönmeli" diyen Viktorova, geçen birkaç günün, Azerbaycan'ın askeri alanda farkedilir derecede üstün olduğunu gösterdiğini belirtti.

Viktorova, "Bu nedenle şimdi, isteyenlerin Karabağ'dan Ermenistan topraklarına yerleşmesi ve Azerbaycan'ın yerel halka karşı davranışlarında teminat vermesi konularında anlaşılması gerektiğini düşünüyorum. Bu, şu aşamada Ermeni tarafının varsayabileceği en iyi ihtimal olurdu" görüşünü paylaştı.

- "Erivan yönetiminin geleceği Karabağ'daki duruma bağlı"

Tarihçi ve siyasi analist Dr. Oleg Kuznetsov, "Azerbaycan'ın çeyrek yüzyıl önce Ermeni teröristler tarafından işgal edilen topraklarını askeri yollarla geri alma hakkı olduğundan bir saniye bile şüphe duymuyorum" dedi.

Kuznetsov, Ermenistan'daki mevcut siyasi rejimin, Dağlık Karabağ'daki duruma doğrudan bağımlı olduğunu savunarak, şunları söyledi:

"Oradaki gelişmeler, Erivan yönetiminin siyasi geleceğinin belirlenmesine etki edeceği için Sarkisyan yönetimi Karabağ'ın mevcut statüsünü korumak adına her türlü adımı atacaktır. Azerbaycan'ın 2. Karabağ savaşını kazanması sadece Ermenistan tarafından işgal edilen toprakların geri alınması anlamına gelmeyecek, aynı zamanda Ermeni halkını 1999 yılında kanlı parlamento baskınıyla başa geçen Koçeryan-Sarkisyan politik rejiminden de kurtaracaktır."

Kuznetsov, Erivan'da Karabağ'a gitmek üzere gönüllü birliklerin oluştuğu yönünde haberler geldiğini anımsatarak, "Birçok ülkenin yasalarına göre paralı askerlik suç kabul ediliyor. Olayların daha da tırmanması durumunda Ermeni diasporasının yaşadığı ülkelerde bu türde suçlar ortaya çıkabilir. Bu durumda aşırıcıları sadece Suriye ve Irak'ta değil, Dağlık Karabağ'da da yok etmek gerekecek" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :