Koyunlar "kışlık elbiselerini" çıkarıyor

Koyunlar "kışlık elbiselerini" çıkarıyor

Küçükbaş hayvan üreticileri, her yıl nisan veya temmuz ayında gerçekleştirdikleri koyunların yünlerini kırkma geleneğini sürdürüyor

OSMANİYE (AA) - Toros Dağları'nın eteklerinde, yaz ayları öncesi yayla hazırlıklara başlayan küçükbaş hayvan üretecileri, koyunların yünlerini kırkma geleneğini sürdürüyor.

Küçükbaş hayvan üreticisi Eren Karakuşlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmaniye bölgesinde her yıl nisan ve temmuz ayının 15'inden sonra koyunların sıcaklardan etkilenmemesi ve etlenmesi amacıyla yünlerini kırktıklarını söyledi.

Kırkılan koyunların adeta "kışlık elbiselerini çıkardığını" anlatan Karakuşlu, elde edilen yünlerden ise yastık, yorgan ve minder yaptıklarını belirtti.

Kış aylarında uzayan yünlerin koyunların gelişimini etkilediğini ifade eden Eren Karakuşlu, şöyle konuştu:

"Çukurova'nın sıcak havasından etkilenmemesi için koyunların et, süt ve gelişimine katkı sunan kırkma işlemini her yıl nisan veya temmuz ayında yapıyoruz. Yayla sezonu öncesi Osmaniye bölgesinde başladık. Hayvanlar dağa çıkacak, orada rahat etsinler diye kırkıyoruz. Bit, pire ve kenelerin hayvanların yünlerinin arasında yuva yapmasını engelliyoruz. O yüzden koyunları kesinlikle yünlerinden arındırmamız gerekiyor. Yani kışlık elbiselerini üzerinden almak için çalışıyoruz. Böylece hayvanlarımız da yazlık elbiselerini giyiyorlar diyebiliriz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :