Kosova'dan vize muafiyeti değerlendirmesi

Kosova'dan vize muafiyeti değerlendirmesi

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi: - "Kosova olarak sırada kararlarımızı geciktirmeden almak var. Kosova'nın tek alternatifi Avrupalı gelecektir"

PRİŞTİNE (AA) - Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış Politika Komitesi tarafından Kosova vatandaşlarına vize muafiyeti tasarısına onay vermesine ilişkin, "Kosova'nın tek alternatifi Avrupalı gelecektir." açıklamasında bulundu.

Strazburg’da toplanan AP Dış İlişkiler Komitesi'nin kararının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Thaçi, bugünün Kosova için "yeni ve tarihi bir gün" olduğunu belirterek vize muafiyeti kararının Avrupa Birliği'nin (AB) desteğini gösterdiğini kaydetti.

AP milletvekillerine Kosova'nın bağlılık ve başarılarını gerçekçi bir şekilde değerlendirdikleri için teşekkürlerini sunan Thaçi, "Kosova olarak sırada kararlarımızı geciktirmeden almak var. Kosova'nın tek alternatifi Avrupalı gelecektir." ifadelerine yer verdi.

Öte yandan AP'nin Kosova Raportörü Ulrike Lunaçek, vizesiz seyahat etme uygulamasının artık Kosovalı siyasetçilerin sorumluluğunda olduğunu ifade ederek "İş artık Kosova Meclisi ve hükümetinde." dedi.

Vize muafiyeti için yapılacak meclis oylamasının 5 Eylül'e ertelendiğini belirten Lunaçek, Kosova'nın, Karadağ ile olan sınır anlaşmazlığı ile organize suçla mücadele konularında yeterince ilerleme kaydetmediğine dikkati çekti.

Lunaçek, Kosova'yı desteklediğini ifade ederek "Kosova vatandaşları vize muafiyetini hak ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

AP Dış İlişkiler Komitesi, Ukrayna, Gürcistan ve Kosova vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesine onay verdiğini açıklamıştı. Komitede yapılan oylamada, Ukrayna'ya vize muafiyeti için 42 "evet", 3 "hayır" oyu verilirken, 6 çekimser oy kullanıldı. Gürcistan vatandaşlarının AB’ye vizesiz seyahati için 43 milletvekili "evet", 5 milletvekili "hayır" oyu kullanırken, 3 üye çekimser kaldı. Kosova ile ilgili oylamada ise 38 "evet", 7 "hayır" ve 6 çekimser oy çıkmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler