Köseoğlu: Kadim şehirler sanatçıya ilham verir! Şiir şehre zenginlik katar

Köseoğlu: Kadim şehirler sanatçıya ilham verir! Şiir şehre zenginlik katar

İZÜ Mehmet Akif Edebiyat Kulübü'nün programında konuşan Şair-Yazar M. Ali Köseoğlu, İstanbul’un gözbebeğimiz olmakla birlikte Konya’nın ülkemizin kurucu değerlerini ihtiva eden, Selçuklu başkenti olması hasebiyle sanatçıların odağında olduğunu söyledi

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Mehmet Akif Edebiyat Kulübü tarafından “Şiir ve Şehir” başlığı altında çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programların ilkinin konuğu Konya'dan Şair-Yazar M. Ali Köseoğlu oldu.

Kulüp Başkanı Fatih Akşamoğlu’nun tertiplediği programı kulüp yönetiminden M. Agah Yıldırım yönetti. Sorularla ilerleyen programda Köseoğlu, bulunduğumuz çevre, yaşadığımız ortam ve mekanlar ile kültürümüz ve büsbütün bu kültürü dokuyan unsurların diğer sanatlar gibi şiirde de kendisine geniş yer bulduğunu söyledi. Şiirlerin şehirlerden çokça ilham aldığını anlatan Köseoğlu, “Çoğu zaman bir şiir şehirden doğar, bazen de şehri doğuran bir şiirdir. Hikmetli sözü ve büsbütün sanatı doğuran obje şehirdir ve şehirdedir, fakat bu doğum şiirle bitmez devam eder. Şehirlerin üzerinde büyük şiirlerin ve diğer sanat eserlerinin tesiri vardır” dedi.

izu-kulup-haber-1.jpg

SANATLAR BİRBİRİNİ ETKİLER

Başta İstanbul olmak üzere Konya, Bursa, Erzurum gibi kadim şehirlerin edebiyat ve sanatın konusu olmasının nedenlerinin, bu şehirlerin maddi ve manevi birikimleriyle ilgili olduğunu anlatan Köseoğlu, “Kadim şehirler kardeştir. Sanatlar da öyle, İstanbul sadece şiirlerin değil, müziğin, resmin, minyatürün hatta mimarinin odağındandır. Mimar Sinan’ın eseri Süleymaniye, Yahya Kemal’in “Süleymaniye'de Bayram Sabahı” şiirinde de karşımıza çıkar, bir ressamın ya da minyatür sanatçısının fırçasına da ilham olur. Yani sanatlar da birbirlerinden etkilenirler” diye konuştu. Bu meyanda Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2019 yılının en iyi şehir kitabı seçilen “Menteşe’deki Muğla” kitabına da değinen Köseoğlu, “Bu kitap da şehirlerin kardeşliğinin bir ürünüdür. Konya ile Muğla’nın derin bağlarının bir tecellisidir” diye kaydetti.

izu-kulup-haber-4.jpg

ŞİİR ŞEHRE ZENGİNLİK KATAR

İstanbul’un gözbebeğimiz olmakla birlikte Konya’nın ülkemizin kurucu değerlerini ihtiva eden, Selçuklu başkenti olması hasebiyle sanatçıların odağında olduğunun altını çizen Köseoğlu şöyle devam etti: “Şehirler şairleri, şairler de şehirleri doğurur. İkisinde de birbirini besleyen şeyler var. Aslında şehrin şiir yanını biz şairlerin dimağından tadarız. Çoğunluk için sıradan şehir halleri şairlerin mısralarında muhteşem bir tabloya dönüşür. Mevlana ile Şems’i hatırlarsak, iki denizin buluşması gibidir şairle şehrin buluşması. İkisi de birbirine karışmaz, ama ikisi de birbirine zenginlik katar. Biz gözbebeğimiz İstanbul’un sanatın her dalı için en büyük ilham kaynağı olduğunu biliyoruz. Fakat, Konya da bundan nasiplenir. Başta gelenekli sanatlar olmak üzere, sanatçıların ana mekanlarından birisi de şehirlerdir. Konya; güzelliklere yol açan, ilham veren bir şehirdir.”

PROGRAMLAR DEVAM EDECEK

Programın sonunda Köseoğlu’na teşekkür eden İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Mehmet Akif Edebiyat Kulübü Başkanı Fatih Akşamoğlu, kültürel etkinliklerin çevrimiçi olarak devam edeceğini söyledi. Ülkemizin kültür adamlarını programlar vesilesiyle gençlerle buluşturmanın önemine işaret eden Akşamoğlu, “Çok istifade ettik, memnun olduk. Programlarımızın ilkini sizinle başlatmış olmanın sevincini yaşadık” dedi. Şehirlere sahip çıkmanın değerlere ve ülkeye sahip çıkmak anlamına geleceğini söyleyen Köseoğlu, programın sonunda “Kimsenin yüreği değil ki benim yüreğim” şiirini okudu. Program M. Agah Yıldırım’ın “İçimizde Konya’ya ziyaret programı düzenlemenin iştiyakı arttı” sözleriyle sona erdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.