"Koruyucu aile" hizmetine büyük ilgi

"Koruyucu aile" hizmetine büyük ilgi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, korunmaya muhtaç çocukların bakımının aile ortamında sağlanması amacıyla yürütülen "Koruyucu aile hizmeti" kapsamında, 2002'de bu ailelerin yanında bakılan çocuk sayısı 520 iken 2016'da bu sayı 10 kat artarak 5 bin

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, korunmaya muhtaç çocukların bakımının aile ortamında sağlanması amacıyla yürütülen "Koruyucu aile hizmeti" ülke genelinde giderek yaygınlaşıyor. 2002'de 520 olan koruyucu aile yanında bakılan çocuk sayısı, 2016'da 5 bine yaklaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, gönüllülük kavramı ve farkındalığın geliştirilmesi, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak gönüllü sayısının artırılması amacıyla başlatılan "Gönül Elçileri Projesi"nin alt projesi olan koruyucu aile hizmeti, ilk olarak Ankara'da başlatıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çalışmaları kapsamında, çocukların ruhsal ve sosyal yönden daha sağlıklı, kendine yeterli, öz güven duygusu gelişmiş olarak yetişmeleri amacıyla koruyucu aile hizmeti geliştiriliyor. Tanıtım ve yaygınlaştırma amaçlı toplantılar sonucunda, bu hizmet kapsamındaki aile sayısında artış sağlandı.

Koruyucu aile yanında bakılan çocuk sayısı 2002'de 520 iken 2016'da bu sayı 10 kat artarak 5 bine yaklaştı. Hizmet kapsamındaki koruyucu aile sayısı 4 bin 53'e, aile yanındaki çocuk sayısı ise 4 bin 933'e ulaştı.

Korunmaya muhtaç çocukların bakımının aile ortamında sağlanması için başlatılan hizmet kapsamında, İstanbul 378 koruyucu aile ile ilk sırada yer aldı. Bunu 300 rakamı ile İzmir, 229 rakamı ile de Ankara takip etti. Koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı İstanbul'da 406, İzmir'de 336, Ankara'da ise 269 oldu.

Bu yılki koruyucu aile başvuru sayısı bin 245, koruyucu aile sayısı 676, koruyucu aile yanındaki çocuk sayısı ise 840 olarak belirlendi.

- 15 bin çocuk evlat edinildi

Bakanlık ayrıca 86 bin 500 çocuğa aileleri yanında destek vermeye devam ederken, 12 yıl içinde kuruluşlarda kalan 11 bin 200 çocuk, ailesinin yanına döndürüldü. Aile odaklı çocuk politikasıyla 15 bin çocuk evlat edindirildi. Kurum bakımı altındaki çocukların yüzde 92'si ev bakımına geçti.

Koruma altına alınan çocuklar, koruyucu ailelerin yanına yerleştirilirken, hukuksal durumu uygun olan çocuklardan bugüne kadar 14 bin 917'si evlat edinildi.

Sosyal ve ekonomik destekle aile yanında kalması mümkün olmayan ya da koruyucu aile modelinden yararlanamayacak olan çocuklara da toplu bakım sistemi yerine ev tipi bakım modellerinde bakım hizmeti sunuluyor. 2002'de 186 yurt ve yuvada 17 bin 856 çocuk bulunuyorken, bu rakam 2016 itibarıyla 20 yurt ve yuvada bin 2'ye düştü.

Öte yandan bu yıl, 90 "çocuk evleri sitesi"nde bulunan 614 evde, toplam 5 bin 13 çocuğa hizmet veriliyor.

- Ailelere çocuk başına ödeme yapılıyor

Hizmet kapsamında koruyucu ailelere birçok imkan sağlanıyor. Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilmelerine ilişkin harcamalarına karşılık talepte bulunan ailelere, çocuk başına net ödeme yapılıyor. Engelli çocuklar için ise aylık bakım ödemesi yüzde 50 oranında artırılarak uygulanıyor.

Çocukların okul masrafları için her yıl eylül ayında, üç kat aylık bakım, ayrıca giyim masrafları için de her yıl nisan ve ekim aylarında iki kat aylık bakım ödemesi yapılıyor. Çocukların okul yemek ücretleri ve servis giderleri, kurs bedelleri de devlet tarafından karşılanıyor.

Koruyucu aile sözleşmesi devam eden koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşin, bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri de aylık ödemelere ilave edilerek bakanlıkça karşılanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :