Koronavirüs salgını nereden çıktı? Dünyanın devleri birbirini suçluyor

Koronavirüs salgını nereden çıktı? Dünyanın devleri birbirini suçluyor

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre koronavirüs salgını Çinliler'in bahsettiği gibi Aralık 2019 değil Eylül ayında başlamış olabilir.

Koronavirüs salgınının başından beri açıklanan doğruların çoğunu yalanlayabilecek bir araştırma İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden geldi.

Araştırmaya göre, dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını geçtiğimiz aralık ayında değil eylül ayında başlamış.

Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, salgının 13 Eylül ile 7 Aralık arasındaki tarihlerde başlamış olması muhtemel.

Araştırmayı yöneten Peter Foster yaptığı açıklamada, “Virüs, yarasa veya başka bir hayvan ya da insanların içinde onları hasta etmeden aylarca yaşamış, bu dönemde insanları hasta edecek şekilde mutasyon geçirmiş olabilir” dedi.

Foster, bir süre hastalık yaymayan virüsün mutasyonunu tamamladıktan sonra 13 Eylül ile 7 Aralık arasında insanları hasta etmeye başladığını öne sürdü.

WUHAN’DA DEĞİL GÜNEY ÇİN’DE ÇIKTI İDDİASI

Henüz hakemli bir bilim dergisinde yayımlanmayan çalışma matematiksel bir algoritma kullanılarak hazırlanmış.

Virüs ilk yarasalarda ortaya çıkarken, bilim insanları orijinal Sars-CoV-2 ile Wuhan’da ilk bulunan virüs arasında yüzlerce farklı mutasyon buldular.

Yine araştırmaya göre, tipik koronavirüs ise ayda yalnızca bir kez mutasyona uğrayabiliyor.

Araştırmacı Foster güçlü kanıtların bulunabilmesi için daha fazla yarasanın, şüpheli hayvanın ve Eylül-Aralık aylarında Çin’deki hastanelere giderek koronavirüse benzer semptomlar göstermiş hastaların incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Ölümcül virüsün bugünkü haline gelmeden önce yıllarca hem insanlar hem de hayvanlar arasında dolaştığı öne sürülen araştırmada Çin’deki salgının Wuhan’da değil Çin’in güney bölgelerinde başlamış olabileceği iddia edildi.

Bu açıklamalara rağmen Çin hükümeti yeni tip koronavirüsün (Covid 19) ABD'den geldiğini iddia ediyor. Dünyanın iki devi birbirini suçlamaya devam ederken Çinliler, 19 Ekim 2019 tarihinde yapılan 7. Uluslararası Askeri Sporlar Konseyi (CISM) Dünya Askeri Olimpiyat Oyunları'nda ABD'li askerlerden bu virüsün geldiği yönünde istihbaratlarının olduğu yönünde istihbari bilgilerin ellerinde olduğu biliniyor.

cinde-olimpiyata-giden-turk-askerler.jpg

Çin'de yapılan olimpiyatlara Türkiye'den Milli güreşçiler Taha Akgül, Rıza Kayaalp, Soner Demirtaş, Metehan Başar, Aslan Atem, Enes Başar, Selahattin Kılıçsallayan ve Fatih Yaşarlı yer almıştı.

Son durum itibariyle de koronavirüs salgını ile ilgili Trump'ın başlattığı "Salgın nasıl başladı? Çin verilerini gizliyor" tartışmasına Pekin hükümetinden şüpheli bir adım geldi.

Çin yönetimi Wuhan'daki ölüm sayısını yüzde 50 artırarak, 2.579'dan 3.869'a çıkardı.

Etiketler :