Konya'nın Osmanlı Mirası Kelle ve Arabaşı: Soğuk Havaların Vazgeçilmezi

Konya'nın Osmanlı Mirası Kelle ve Arabaşı: Soğuk Havaların Vazgeçilmezi

Konya'da kış aylarının geleneksel lezzetleri kelle paça ve arabaşı çorbaları, Osmanlı mutfağından günümüze uzanarak bebeklerden yaşlılara kadar tüm sofraların vazgeçilmezi oldu.

Türk mutfak kültüründe kökleri Osmanlı dönemine ve Yörük kültürüne dayanan kelle paça ve arabaşı çorbaları, kış aylarının gelmesiyle birlikte Konya'da yeniden gözde lezzetler arasına girdi. Özellikle 16. yüzyılda Abdal Mehmet Külliyesi'nde öğrencilere ikram edildiği bilinen ve Osmanlı mutfağında ayrı bir yere sahip olan bu geleneksel lezzetler, yaklaşık 5 saat süren özenli bir pişirme sürecinin ardından tüketime sunuluyor.

Konya'nın Osmanlı Mirası Kelle ve Arabaşı: Soğuk Havaların Vazgeçilmezi

Bebeklerden Yaşlılara Herkesin Tercihi

Çorbacı esnafı, hazırlanan bu şifa kaynağı çorbaların günümüzde bebeklerden yaşlılara kadar geniş bir kesim tarafından tercih edildiğini belirtiyor. 30 yıllık çorbacı Ramazan Bademci, kış aylarında çorba talebinin büyük oranda arttığını ifade etti. Bademci, "Şu anda Konya'da arabaşı vazgeçilmez bir çorba. Hamuruyla beraber tüketilen bir çorbamız. Havalar soğuyunca biraz daha acısına yüklenilerek arabaşı daha fazla tüketiliyor" dedi.

Konya'nın Osmanlı Mirası Kelle ve Arabaşı: Soğuk Havaların Vazgeçilmezi

"Kremalı Kelle Paça İçmenin Anlamı Yok"

Özellikle kelle paça çorbasının hazırlanışındaki geleneksel yönteme vurgu yapan Bademci, lezzetin sırrının 'öz su'da olduğunu söyledi. Kellelerin 4-5 saat düdüklüde kaynatılarak kendi öz suyunun çıkartıldığını belirten Bademci, "Bizde kremalı bir ortam yok, çünkü kremalı kelle paça içtiğimizin hiçbir anlamı kalmıyor. İçerisi un ve yoğurtla sulandırılıyor. Bizdeki sistemde kendi kemiğin suyu, etin suyuyla beraber servis ediliyor" diyerek geleneksel usulden vazgeçmediklerini dile getirdi.

Konya'nın Osmanlı Mirası Kelle ve Arabaşı: Soğuk Havaların Vazgeçilmezi

Gençlere Fast Food Yerine Geleneksel Lezzetler Tavsiyesi

Bademci, kelle paça çorbasının öz suyundan yapılmaması durumunda hiçbir faydasının kalmayacağını belirterek, "Şu anda yaptığımız kelle paçanın içinde kolajen olarak kolajenini almış oluyor, bir vitamin katkısı almasına gerek kalmıyor" şeklinde konuştu.

Konya'nın Osmanlı Mirası Kelle ve Arabaşı: Soğuk Havaların Vazgeçilmezi

Gençlere yönelik bir çağrıda da bulunan Bademci, "Gençlerimiz şu anda hep hazır yiyeceklere gittikleri için hamburger, makarna gibi değişik yiyecekler tüketiyorlar. Ama bence şu an gençliğin hızlı bir şekilde tüketmesi gereken kelle paça" diyerek, bu geleneksel lezzetin fast food ürünlerinin önüne geçmesi gerektiğini ifade etti. Vatandaşlar da kış aylarında bu iki geleneksel çorbayı severek tükettiklerini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.