Konya’nın en büyük mahallesinin en büyük camisi:

Konya’nın en büyük mahallesinin en büyük camisi:

Bosna Hersek Mahallesi’nde yer alan İbrahim Hakkı Konyalı Camii, Konya’ya son zamanlarda yapılan en büyük ve güzel camilerden bir tanesi olma özelliğini taşıyor.

ibrahim-hakki-konyali-(7).jpg 

Yaklaşık 10 yıl inşaatı süren caminin geçtiğimiz yıl hizmete girmesiyle bölge cemaatini de bi hayli sevindirdi  İbrahim Hakkı Konyalı Camii,  Konya’nın manevi ve tarihici yazar insanı İbrahim Hakkı Konyalı’nın ismini alarak ibadet hizmeti veriyor. Bosna Hersek mahallesindeki bu cami mimarisinde de hayranlık bırakacak güzelliktedir. Caminin mimari dehasının yanında, dört minaresiyle de görenlere büyük bir güzellik sunuyor. Büyük kubbeleri ve minareleriyle Konya’ya ayrı bir güzellik katan bu cami mahalle müminlerin başlıca namaz kılacakları camidir. Toplumsal yapı, kültür, teknoloji ve ekonomi ile yakın ilişkisi olan mimarlık eyleminin, dini sahadaki durumu, çalışma kapsamında ‘İbrahim Hakkı Konyalı Camii’ şehrin en güzel camilerinden birisidir.  Büyüklüğü ve mimarisiyle güzel bir görüntüsü olan bu cami,  dört ayağa oturan bir ana kubbeyle örtülüdür. Ana kubbeyi dört taraftan yarım kubbeler destekler. Bu asıl kurgunun dışında üst örtüde farklı çaplarda kubbeler kullanılmıştır.  Mihrabın karşısına gelen kuzey cephenin önünde son cemaat mahalli dediğimiz ve açık havada ibadete imkan veren bir revak bulunmaktadır. Revak, mihrap önünü belirleyen mihrabiyelerle donatılmış ve pencerelerle, harimle ilişkilendirilmiştir. Burası yani son cemaat mahalli, betonarme ayaklara oturan yine betonarme yarım daire kemerlerin taşıdığı kubbelerle örtülüdür. Son cemaat mahalline bitişik olarak her iki tarafta açık geçitler düzenlenmiştir. Sağdaki geçitte zeminle bağlantılı merdivenkovası yer alır. Bu merdivenin daha çok kadınlar mahfiliyle ilişki sağlaması düşünülmüştür. Soldaki geçit; müftülük mahalleriyle bağlantıyı sağlamaktadır. Cami, üçer şerefeli dört minareye sahiptir. Minareler, son cemaat mahallinden ayrı tutulmuş ve kaideleri cami harimi içerisinde bırakılmıştır. Minare yüksekliği, külaha kadar 62. 00 m çap kalınlığı 2.75 m’dir. Minare, tümüyle betonarme tekniği ile inşaa edilmiştir. Harime, cepheden cümle kapısı ile girilir. Harime yan cephelerden de tali girişler verilmiştir. Bu girişler aynı zamanda kadınlar mahfili ile bağlantılıdır. Zemin kattaki yan sahınlar oldukça basıktır ve bu kısımların çoğu, yapıdaki yükselişe katılamamaktadır.

ibrahim-hakki-konyali-(10).jpg

ibrahim-hakki-konyali-(13).jpg

ibrahim-hakki-konyali-(57).jpg

ibrahim-hakki-konyali-(24).jpg

 

 

KONYA’NIN BÜYÜK ARAŞTIRMACISI İBRAHİM HAKKI KONYALI

Güzel ve geniş araştırmalarıyla Konya kültürüne bir çok kitap kazandıran İbrahim Hakkı Konyalı, tarihçi, araştırmacı, yazar ve gazeteciydi. 1896 yılında Konya’da doğan İbrahim Hakkı, ilk tahsilini mahallesinde Sibyan mektebinde, Rüştiye’yi de Akif Paşa mektebinde faaliyet gösteren Fuyuzat-ı Hamidiye Rüştiyesi’nde bitirdi. Çeşitli medreselerde özellikle de Islah-ı Medaris’e devam ederek tahsilini tamamladı. İstanbul Arşiv Dairesi ile Ankara Vakıflar Müdürlüğü Arşiv Daire Müdürlüğü görevlerinde bulundu ve buradan emekli oldu. Büyük eserlerini 1940 yılından sonra vermeye başladı. 200'ün üzerinde eseri vardır. Alanya Tarihi, Erzurum Tarihi, Konya Tarihi, Karaman Tarihi, Akşehir Tarihi, Ereğli Tarihi, Kilis tarihi iki ciltlik Üsküdar Tarihi ve Beyşehir Tarihi eserlerinden bazılarıdır.

ibrahim-hakki-konyali-(17).jpg

ibrahim-hakki-konyali-(21).jpg

ibrahim-hakki-konyali-(12).jpg

ibrahim-hakki-konyali-(22).jpgibrahim-hakki-konyali-(45).jpg

 

Merhum, Hak Yolu, Tarih ve Tarih Dünyası gibi dergiler çıkartmış, Son Posta, Tan, Vatan İntibah, Meşrik-i Hakikat, Tercüman-ı Hakikat, İleri ve yeni Asya gibi pek çok gazete ve dergilerde de yazıları çıkmıştır. S.Ü. yapmış olduğu başarılı çalışmaları dolayısıyla kendisine Fahri Doktorluk payesi tevcih etmiştir. İbrahim Hakkı Konyalı, büyük ve değerli arşivini ve binlerce ciltlik kütüphanesini, Üsküdar Selimiye’deki Hünkar Kasrı’na “İbrahim Hakkı Konyalı, Kütüphane ve Arşivi” adıyla vakfetmiştir. Yapmış olduğu, büyük hizmetler sebebiyle, adı Türk tarihine altın harflerle geçecek olan bu büyük araştırmacımız, yine bir araştırma için geldiği Akşehir’de geçirmiş olduğu bir kalb krizi sonunda, 1984 yılında vefat etmiş ve cenazesi İstanbul’a götürülerek, daha önce hazırlatmış olduğu, Üsküdar Karacaahmet Kabristanındaki kabrinde toprağa verilmiştir. Servet R. Çolak – Memleket 

 

ibrahim-hakki-konyali-(65).jpgibrahim-hakki-konyali-(45)-001.jpgibrahim-hakki-konyali-(18).jpg