İmamoğlu’nun ‘sahte diploma’ soruşturması tamamlandı

İmamoğlu’nun ‘sahte diploma’ soruşturması tamamlandı

İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılarak tutuklanan Ekrem İmamoğlu hakkında sahte diploma iddiasıyla yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede, İmamoğlu’nun “resmi belgede sahtecilik”ten 8 yıl 9 aya kadar hapsi istendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılarak tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahte olduğu yönündeki iddialarla ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, İmamoğlu hakkında zincirleme şekilde "resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Üniversitenin YÖK tarafından tanınmadığı tespit edildi

İddianamede, İmamoğlu’nun öğrenim gördüğünü belirttiği University College of Northern Cyprus (UCNC) adlı kurumun, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmadığı vurgulandı. 1990 yılında İmamoğlu'nun bu kuruluştan yatay geçiş yaptığı dönemde UCNC’nin geçerli bir üniversite olarak kabul edilmediği belirtildi.

3 kişilik kontenjana 54 kişi alınmış

Soruşturma kapsamında, KKTC’de faaliyet gösteren yükseköğretim kurumlarında yatay geçiş kontenjanlarının usulsüz şekilde artırıldığı, bazı öğrencilerin listeden çıkarılarak yerine başkalarının eklendiği ve yalnızca 3 kişilik kontenjanı olan bir bölüme 54 öğrencinin usulsüz biçimde kabul edildiği belirtildi.

Kayıt Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne gösterilmiş

İddianamede, İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı öğrencilerin, UCNC mezunu olmalarına rağmen gerçeğe aykırı şekilde Doğu Akdeniz Üniversitesi öğrencisiymiş gibi İstanbul Üniversitesi kayıtlarına geçirildiği ifade edildi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürü’nün beyanında, İmamoğlu adına okulda herhangi bir kaydın bulunmadığı ve bu kişinin okula hiç giriş yapmadığı bilgisi paylaşıldı.

“Şeklen doğru, içerik olarak sahte belge” vurgusu

İmamoğlu tarafından yatay geçiş sırasında üniversiteye sunulan belgelerin, yalnızca UCNC’ye ait bir broşür ve transkript olduğu belirtildi. Bu belgelerin Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne ait olmadığı açıkça anlaşılmasına rağmen, İstanbul Üniversitesi tarafından İmamoğlu’nun kaydının gerçeğe aykırı şekilde yapıldığına dikkat çekildi. Bu bağlamda, “şeklen doğru ancak içerik bakımından sahte bir belge” düzenlendiği ifade edildi.

Askerlik ve YSK işlemleri için de kullanılmış

İddianamede, İmamoğlu’nun sahte belgeyle İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans başvurusu, Milli Savunma Bakanlığı’na askerlik işlemleri ve Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru yaptığı bilgileri yer aldı. Ayrıca, İBB’nin resmi internet sitesi başta olmak üzere birçok kaynakta İmamoğlu’nun Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden yatay geçiş yaptığına dair bilgi paylaşıldığı, ancak bu bilginin gerçekle örtüşmediği kaydedildi.

Cevapsız bırakılan sorular ve kamuoyunu yanıltma iddiası

İddianamede, İmamoğlu’nun soruşturma sürecinde ilgili soruları yanıtsız bırakarak açıklama yapmaktan kaçındığı, kamuoyunda ise farklı bir algı oluşturma amacıyla hareket ettiği öne sürüldü. Tüm bu gelişmeler ışığında, İmamoğlu’nun 2 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.