Konya'nın dününe ışık tutacak cümleler! Bildiğimiz çarşılarda daha önce neler varmış neler

Konya'nın dününe ışık tutacak cümleler! Bildiğimiz çarşılarda daha önce neler varmış neler

Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Cuma Kültür Ziyaretleri çerçevesinde Araştırmacı-Yazar Muhammed Doğan’ı arkadaşlarıyla birlikte ziyaret etti.

Misafirlerini Meram’daki erkek öğrenci yurdunda ağırlayan Araştırmacı-Yazar Muhammed Doğan, “Son Dönem Konya’nın Hanları” ile ilgili Prof. Dr. Bayram Ürekli ve Prof. Dr. Haşim Karpuz’la yeni bir kitap çalışması yaptıklarını belirterek “Kitap hemen hemen bitti sayılır. Meselâ, Fatih Çarşısının bulunduğu yer Terkenli Han’ı ve Terkenli Hacı Hristo diye birinin hanı. Zincirli Han ise Saray Çarşısının bulunduğu yer. Bu hanların tapudaki Osmanlıca kayıtlarını da belirledik. Mecidiye Han ile ilgili otuz sayfaya yakın resim çekildi. Güzel bir eser olacak” dedi.

Sâhib Ata Medresesi’nin yerinin Arkeoloji Müzesi’nin olduğu yer olduğunu tapu kayıtlarındaki paftalarda ortaya çıktığını ifade eden yazar Doğan, Osmanlı paftalarında Konya’daki camiler ile türbelerin metrekarelerine varıncaya kadar ve yerlerine varıncaya kadar gözüktüğünü belirterek “Sadreddin Konevi hazretlerinin türbesinin karşısındaki mezarlık türbe olarak geçiyor. İmam Beğavî bizde değil ama Konevî’nin türbesine doğru giderken köşedeki evlerin bulunduğu yer İmam-ı Beğavî’nin türbesi. Sadreddin Konevî Türbesi ile Amber Reis Camii arası araziler vakıf olup, Muhsin Faik diye bir belediye başkanı almış. İş Bankası’nın karşısındaki maarif evlerini de o almış.” diye konuştu.

Doğan ayrıca, Alâeddin Tepesi’nde bulunan ve sonra dinamitle yıkılan Eflatun Mescidi’nin tekrar yapılması gerektiğini ve kiliseden mescide çevrilen ve sonra saat kulesi yapılan mescidin, Selçukluların Konya’yı fetih hakkı ve Kızılelma’sı olduğunu söyledi.

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Araştırmacı-Yazar Muhammed Doğan’a verdiği bilgilerden ve sohbetinden dolayı teşekkür ederek üç ciltten oluşan Büyük Selçuklu Mirası adlı kitabı hediye etti. Konya’daki mezar ve medreseleri birlikte ziyaret etme teklifinde bulundu.

whatsapp-image-2021-07-14-at-10-55-47.jpegwhatsapp-image-2021-07-14-at-10-55-471.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.