Konya'nın çehresi daha hızlı değişecek! 3'te 2 şartı kalkıyor

Konya'nın çehresi daha hızlı değişecek! 3'te 2 şartı kalkıyor

Türkiye'de kentsel dönüşüm süreçleri için kritik dönemeç. Kentsel dönüşümde tahliye ve yıkım sürecini hızlandıracak düzenlemelerle ilgili yasa teklifi görüşmeleri Meclis Genel Kurulunda başladı.

Türkiye'de kentsel dönüşüm süreçleri için önemli bir adım atılıyor. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" kapsamında, kentsel dönüşümün hızlandırılması ve kolaylaştırılması amaçlanıyor.

k1.jpg

Kentsel dönüşümde 3'te 2 şartı kalkıyor

En dikkat çeken değişikliklerden biri, kentsel dönüşüm kararlarının alınmasında uygulanacak olan 3'te 2 şartının yerine salt çoğunlukla karar alınabilmesidir. Bu düzenleme, dönüşüm süreçlerini hızlandırmayı ve çoğunluk desteği sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, maddi durumu yetersiz olan vatandaşlara devlet yardımı da öngörülmektedir, bu da "Yarısı bizden" kampanyası çerçevesinde hayata geçirilecek bir adımdır.

k2.jpg

Kolluk kuvvetleri devreye girecek

Düzenleme aynı zamanda tebliğ ve tespit süreçlerinin hızlandırılmasını da içermektedir. Riskli yapı tespitlerinde, ev sahibi konutunda olmasa da kolluk gücüyle tespit yaptırılabilmesine olanak sağlanacak. Süreçlerin engellenmesi durumunda, kolluk kuvvetleri devreye girebilecek ve riskli konutlardaki tahliyeler mülki amirin izniyle gerçekleştirilebilecek. Yıkım için tanınan süre ise 90 gün olarak belirlenmiştir.

k3.jpg

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak

Kentsel dönüşüm süreçlerinin daha etkili bir şekilde yönetilmesi amacıyla yeni bir kurum olan "Kentsel Dönüşüm Başkanlığı" kurulacak. Bu başkanlık sayesinde süreçler tek elden yönetilebilecek, imar ve yapılaşma hakları kısıtlanabilecek, elektrik ve su hizmetleri durdurulabilecek ve gerektiğinde şehirlerde rezerv yapı alanları oluşturulabilecektir.

k4.jpg

Ayrıca, deprem bölgelerindeki işlemleri hızlandırmaya yönelik düzenlemeler de yapılacak. Dava ve soruşturmalarda bilirkişi seçimi kolaylaştırılacak, bu da adalet sisteminin daha verimli çalışmasına katkı sağlayacaktır.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.