
Konyalıların kurbanlık tercihi değişti
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık pazarlarında hareketlilik artarken, uzmanlar yaş, kilo ve et kalitesine dikkat çekiyor. Vatandaşın tercihi ise büyükbaş hayvandan yana.
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte hayvan pazarları ve çiftliklerde yoğunluk yaşanıyor. Konya’da büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftlik işletmeleri, satışlarda geçen yıla göre artış olduğunu belirtiyor. Büyükbaş hayvanlara bu yıl yoğun ilgi olduğunu ifade eden Konya’daki bir çiftlik işletmesinin müdürü Birol Mutluer, vatandaşları kalite konusunda uyardı.
Mutluer, “Allah’a şükürler olsun bu yıl geçen yıla göre satışlarımız fazla. Hayvan çeşitliliği ve kalitesi bunda etkili. Şu an bayrama bir ay olmasına rağmen geçen seneki satış rakamlarını geçtik. Bu sene daha fazla satış yapmayı umut ediyoruz. Rabbim herkesin kurbanını kabul etsin” dedi.
Ucuz etin randımanı düşük olabilir
Vatandaşlara kurbanlık alırken dikkatli olmaları yönünde çağrıda bulunan Mutluer, fiyat odaklı tercihlerde et randımanının düşebileceğini söyledi. “Örneğin 350 bin TL’lik bir hayvanda yüzde 70 randıman alınıyor. Ancak 300 bin TL’ye alınan bazı hayvan cinslerinde bu oran yüzde 60’ın altına düşebiliyor. Vatandaşlarımız ucuz aldım diye sevinmesin, kalite ucuz olmaz. Atalarımızın dediği gibi ‘ucuz etin yahnisi olmaz’ sözü burada tam anlamıyla geçerli” ifadelerini kullandı.
Vatandaş büyükbaş eti tercih ediyor
Küçükbaş hayvanlarda koku ve yağ oranı nedeniyle vatandaşların büyükbaşa yöneldiğini belirten Mutluer, “Büyükbaş etinin kullanım alanı daha geniş. Kıyma, kuşbaşı, rosto gibi birçok şekilde değerlendirilebiliyor. Bizim çiftliğimizde 700 ile 900 kilogram aralığındaki hayvanları bir buçuk haftada sattık” dedi.
Fiyatlar ve hisse aralıkları
Büyükbaş kurbanlıklarda 300 kilogramdan 1 tona kadar hayvanlar bulunduğunu belirten Mutluer, fiyatların 250 bin TL ile 300 bin TL arasında değiştiğini, hisse fiyatlarının ise 19 bin TL’den başlayarak 50 bin TL’ye kadar çıktığını ifade etti.
Mutluer, “19 bin TL’lik hisseli hayvanlarımız genellikle 2, 3 ya da 4 doğum yapmış ineklerden oluşuyor. 23-25 bin TL arasında genç ineklerimiz, 25 bin TL civarında hiç doğum yapmamış düvelerimiz var. 30-50 bin TL aralığında ise danalarımız bulunuyor. Bu fiyatlar hayvanın büyüklüğüne ve hisse sayısına göre değişiyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: