Konya'da uzmanından önemli uyarı! Dondurmada 'renklendirici' tehlikesine dikkat! Güneşte eriyen çöpe gitmeli

Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, gerçek dondurma içerisinde süt, salep ve şeker bulunması gerektiğini belirterek, renklendirici ve egzoz gibi maddelere dikkat çekti, güneş alan, eriyip donan dondurmanın yenmemesi gerektiğini söyledi

Konya'da dondurma üreticileri, merdiven altı üretilen meyveli dondurmalarda renklendiriciler olabildiğini belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile serinlemek isteyen vatandaşların tercihlerinden biri de dondurma oluyor. Piyasada sade, kakaolu ve meyveli gibi çok sayıda dondurma çeşidi bulunuyor. Dondurma üreticileri ise, merdiven altı üretim dondurmaların içerisinde renklendiricilerin bulunabildiğini söyleyerek, vatandaşları dondurma alırken dikkatli olmaları konusunda uyardı.

"GÜNEŞ ALDIĞI ZAMAN ERİYİP DONAN DONDURMA YENMEZ, ÇÖPE GİTMELİ"

Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, "Gerçek dondurma içerisinde süt, salep ve şeker bulunur. Diğer katkı maddeleri kullanılmaz. Dondurmayı üretirken bizim için en önemli konumuz hijyendir. Yani üretim yeri ve satış yeri çok önemlidir. Hijyen kurallarına uymak lazım. Yani şimdi insanlar bazı şeyleri karıştırıyorlar. Dondurmanın dışarıda açık alanlarda satılmasını önermiyoruz. Nedeni ise mikrop üreme oranı çok fazladır. Şimdi dışarıdaki dondurmada süt, salep ve şeker vardır ve egzoz gazı etkisi altında kalacak. Toz, toprak, bunun suyla teması var. Bunun zararları ise ishal, kusma ve baş ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Dondurmanın kapalı alanlardan alınması lazım. Merdiven altı üretilen yerlere dikkat etmemiz lazım. Açıkta dondurma alınmaması lazım. Biz vatandaşımızı bu konuda uyarıyoruz. Dondurmanın güneş almaması gerekiyor. Güneş aldığı zaman eriyip donan dondurma yenmez. O mutlaka sizi rahatsız eder. Evlerde de eriyip tekrar dolaba koyup dondurulan dondurma da yenmez. Onun çöpe gitmesi gerekir" diye konuştu.

"MEYVENİN ORİJİNALİ NE İSE DONDURMANIN ORİJİNALDE O OLMASI GEREKİYOR"

Meyveli dondurmada meyvenin rengine yakın bir renk alması gerektiğini belirten 15 yıllık dondurma ustası Bahattin Doğru ise, "Dondurmaya baktığınız zaman renginde bir anormallik varsa o dondurma değildir. Zaten limonun rengi bellidir. Yani kabuğundan örnek vermeyin. Sapsarı olacak diye durum yok. Limon biraz soluk renk olması lazım, limonun suyunu örnek alarak bir dondurmayı seçebilirsiniz. Meyvenin orijinali ne ise dondurmanın orijinalde o olması gerekiyor. Zaten koyu bir renk içeriyorsa illaki de katkı maddesi, gıda boyası vesaire kesinlikle uygulanmıştır. Yani o dondurma değildir" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.