Konya’da Ufuk 2020 genel eğitimi gerçekleştirildi
“Türkiye Araştırma Alanı Paydaşlarının Ufuk 2020 Proje Geliştirme Kapasitesinin Güçlendirilmesi (TurkeyinH2020)” Projesi kapsamında Konya’da gerçekleştirilen eğitime bölgemizden kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
“Türkiye Araştırma Alanı Paydaşlarının Ufuk 2020 Proje Geliştirme Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi (TurkeyinH2020) ile “TurkeyinFP7” Projesi’nde oluşturulmuş sistemler ve altyapıların süreklilik kazanması ile Türkiye’den paydaşların Ufuk 2020 Programı’na katılımlarının artırılmasına yönelik faaliyetlerin hızlanması öngörülmektedir. Proje kapsamında, Bilgi Çoğaltıcıları sistemi, çeşitli eğitim faaliyetleri, uluslararası proje pazarı etkinlikleri vb. faaliyetler geliştirilerek mevcudiyetini koruyacaktır.
Avrupa Birliği’nin yeni dönem Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı olan “Ufuk 2020” 2014-2020 yılları arasındaki dönem içerisinde yaklaşık 80 Milyar Avro’luk bir bütçe ile hayata geçmiştir. 7.çerçeve programının devamı diyebileceğimiz program, Sanayi Kuruluşları, KOBİ’ler, KOBİ Birlikleri, Bireysel Araştırmacılar, Üniversiteler, Araştırma Merkezleri, Kamu Kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları, Uluslararası Organizasyonlar gibi geniş bir faydalanıcı kitlesine sahiptir.
Programda açılış konuşması yapan Mevlana Kalkınma Ajansı genel Sekreteri Ahmet Akman, Ufuk 2020 programından Konya-Karaman Bölgesi’nin en yüksek düzeyde fayda sağlaması için MEVKA olarak çalışmalarını sürdürdüklerini ve faaliyete başlanılan 2009 yılından beri; yenilikçiliğin bölgede katma değer yaratacağına inanmış bir ajans olarak, bölgedeki kurum ve kuruluşları devamlı olarak desteklediklerini belirtti.
2014-2023 Konya Karaman Bölge Planı hazırlık aşamasında oluşturulan teknik çalışma komitelerinden birinin de Ar-Ge ve Yenilikçilik üzerine olduğunu ve yine 2014-2023 Bölge Planı hazırlık çalışmaları çerçevesinde Mevlana Kalkınma Ajansı’nın koordinasyonunda bölge planı ve ilerleyen dönemlerde tasarlanacak tematik programlarla uyumlu bir şekilde Ar-Ge ve yenilik alanında bölgede faaliyet gösteren tüm paydaşlarla işbirliği halinde “Bölgesel Yenilik Stratejisi” hazırlandığını belirten Ahmet Akman, Bu stratejinin bir çıktısı olarak Konya Karaman Bölgesi, MEVKA’nın bir süredir yürüttüğü müzakereler neticesinde Avrupa Ortak Araştırma Merkezi (Joint Research Centre-JRC) tarafından koordine edilen ve Avrupa’da akıllı uzmanlaşma stratejileri üzerine faaliyet gösteren S3 Platformu üyesi olduğunu vurguladı.
Ahmet Akman son olarak şu hususlara değindi:
Mevlana Kalkınma Ajansı kuruluş Kanunu’nda da yer alan (Madde 5/k) “Türkiye'nin katıldığı ikili veya çok taraflı uluslararası programlara ilişkin faaliyetlerin bölgede tanıtımını yapmak ve bu programlar kapsamında proje geliştirilmesine katkı sağlamak.” görevini yerine getirmek üzere her geçen gün faaliyetlerini artırmaktadır. Bölgemize yeni fon kaynaklarının çekilmesi için ajansımız hem kendi bünyesinde projeler geliştirmekte, hem de bölgedeki aktörlerle işbirliği içerisinde projeler hazırlanmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir.
MEVKA olarak bölgemize Avrupa Birliği’nden kaynak sağlayacak her türlü çalışmaya yönelik tanıtım, işbirliği, koordinasyon, eğitim ve ortak proje hazırlama konularında bölgemizdeki kurum ve kuruluşlara destek olmaya her zaman açık olduğumuzu belirtir, toplantının bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim.