Konya'da Son Yağış Hasara Yol Açtı
Konya'da etkili olan yağışlar bazı tarım arazilerinde zarara yol açtı. Uzmanlar, mantar ve kök hastalıklarına karşı çiftçileri ilaçlama konusunda uyardı. Meteoroloji dolu riskine dikkat çekti.
Konya’da son günlerde etkisini artıran yağışlar, bazı bölgelerde tarım arazilerinde zarara yol açtı. Zaman zaman doluya dönüşen sağanaklar, yüzey akıntılarına ve yerel sel baskınlarına neden olurken, uzmanlar çiftçilere mantar hastalıkları konusunda kritik uyarılarda bulundu.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Bazı bölgelerde yağışlar afete dönüşebildi. Özellikle dolu yağan alanlarda çiftçilerimiz mutlaka arazilerini bir ziraat mühendisiyle kontrol etmeli. Yağışlar sonrası sıcaklıkların artmasıyla mantar hastalıkları gibi zararlı etkiler görülebiliyor. Erken dönemde uygun ilaçlama yapılması çok önemli."

Bakanlık destek sağlayacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, don zararına uğrayan çiftçilere destek sözü verdiğini hatırlatan Kırkgöz, "Bakanlığımızın personeli sahada çalışmaları titizlikle sürdürüyor" dedi.
Hububatta zarar riski var
Yağışların etkisinin devam edeceğini belirten Kırkgöz, "Şu anda sapa kalkma döneminde olan hububatlarda dolu yağışı olursa zarar meydana gelebilir. Temennimiz yağmurun sakin yağması yönünde" dedi.

Meteoroloji’den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü Teknik Şefi Hayati Alkan, Konya’nın da dahil olduğu bölgelerde serin ve yağışlı havanın ay sonuna kadar devam edeceğini açıkladı.
"Kısa süreli ama kuvvetli yağışlar bekleniyor. Dolu yağışı riski yüksek. Ayrıca poyrazdan gelen rüzgarlar fırtına şeklinde esecek, saatte 50-60 km hızla." diyen Alkan, vatandaşların Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyarılarını takip etmeleri gerektiğini belirtti.

Özellikle tarımla uğraşan vatandaşların hava durumunu yakından izlemesi, erken önlem alması ve ilaçlama zamanını doğru planlaması gerektiği vurgulanıyor.
Kaynak:
