Anadolu Sağlık-Sen'den Enflasyon Açıklaması: Maaşlar Eridi

Anadolu Sağlık-Sen'den Enflasyon Açıklaması: Maaşlar Eridi

Eylül ayı enflasyon verilerini değerlendiren Anadolu Sağlık-Sen Başkanı Necip Taşkın, kamu çalışanlarının alım gücünün eridiğini söyledi.

TÜİK’in eylül ayında tüketici fiyat endeksini (TÜFE) aylık %1,84, yıllık ise %29,73 olarak açıklamasının ardından Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Necip Taşkın yazılı bir değerlendirme yaptı. Taşkın, açıklanan resmi rakamların piyasa beklentilerinin ve saha gerçeklerinin gerisinde kaldığını vurgulayarak memur ile emeklilerin alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü ifade etti.

TÜİK Verileri Piyasa Beklentilerinin Altında Kaldı

Genel Başkan Necip Taşkın, ekonomistlerin eylül ayı için %1,90 ile %2,60 arasında enflasyon öngördüğünü, piyasa ortalamasının %2,18 ve Merkez Bankası anket sonucunun %2,12 olduğunu hatırlattı. Buna karşın TÜİK verilerinin bu tahminlerin altında kaldığına dikkat çeken Taşkın; ENAG’ın eylül enflasyonunu %2,10 (yıllık %46,01), İTO’nun ise İstanbul enflasyonunu %2,11 olarak hesapladığını belirterek resmi verilerin piyasa şartlarıyla örtüşmediğini aktardı.

Zorunlu Harcamalar Memur Zammını Katladı

Temmuz döneminde yapılan %7 toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla toplam artışın %13,52’de kaldığını belirten Taşkın, temel giderlerdeki yükselişe dikkat çekti. Yıllık bazda konut ve enerji kalemlerinde %39,99, ulaştırmada %35,10 ve gıdada %27,62 artış yaşandığını ifade eden Taşkın, sabit gelirli çalışanların zorunlu harcamalarını karşılamakta zorlandığını dile getirdi.

Memur Maaşının Üçte İkisi Kiraya Gidiyor

Ekim ayında uygulanabilecek tavan kira zam oranının %31,49 olarak belirlendiğini kaydeden Taşkın, büyükşehirlerde çalışan kamu görevlilerinin gelirlerinin neredeyse üçte ikisini barınmaya ayırdığını söyledi. Açlık sınırının 37.801 TL’ye, yoksulluk sınırının 123.130 TL’ye ve bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin 18.885 TL’ye yükseldiğini belirten Taşkın, çarşı-pazardaki fiyatların düşmediğini vurguladı. Kamu çalışanlarının insan onuruna yaraşır bir yaşam sürebilmesi için maaşlara refah payı eklenmesi ve adil ücret düzenlemesi yapılması çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.