Konya'da şiddetli yağış! Gembos Ovası'nda ekili araziler sular altında kaldı, hasar tespiti yapılamıyor

Konya'da şiddetli yağış! Gembos Ovası'nda ekili araziler sular altında kaldı, hasar tespiti yapılamıyor

Konya meteorolojik uyarıların ardından kuvvetli yağışın etkisi altına girdi. Bir çok ilçe sağanak yağıştan nasibini alırken en fazla yağışı alan Derebucak'ta ekili araziler adeta göle dönüştü. Yağış durunca yapılacak hasar tespiti ile tablo ortaya çıkacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Konya ve çevre iller için gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini açıklamış ve ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı uyarmıştı.

Uyarıların ardından kuvvetli yağışın etkisi altına giren Konya'da Haziran ayında en çok yağışı Derebucak ilçesi aldı. Derebucak'ta etkili olan yağışlar ekili arazilerin sular altında kalmasına neden oldu.

GEMBOS OVASI'NDAKİ EKİLİ ALANLAR SULAR ALTINDA

Derebucak Pınarbaşı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Orhan Bozkurt, ilçe genelinde sabah saatlerinden itibaren aralıklarla etkili olan yağışların özellikle bölgenin fasulye ve çilek üretim merkezi olan Gembos Ovası'ndaki ekili alanların sular altında kalmasına yol açtığını belirtti.

Saat 10.00 sıralarında etkili olmaya başlayan yağışın halen bölgede sürdüğünü belirten Bozkurt, "Konya'da Haziran ayının ilk haftasında en fazla yağış alan ilçelerden birisi olan Derebucakımızda bu yağışlar bugün de devam ediyor. Saat 13.30 sıralarında yağışlar durmuştu. Ancak tekrar yer yer doluyla birlikte etkili olan yağmurlar kuvvetli sağanak şeklinde bölgemizde sürüyor. Yağışlar sebebiyle Gembos Ovası'ndaki ekili alanlarımız maalesef sular altında kaldı. Tarlalar adeta göle dönüştü" dedi.

10 BİN DEKARLIK ALANIN SULAR ALTINDA

Orhan Bozkurt, "Yaklaşık 29 bin dekarlık alana sahip ovada 10 bin dekarlık alanın sular altında olduğunu öngörüyoruz. Ovada halen çiftçilerimizin ayçiçeği, şeker ve dermason fasulye, barbunya, çilek, silajlık mısır, şeker pancarı gibi ürünleri ekili durumda. Ancak, özellikle suyla kaplı alanlarda bazı ürünlerde bitkilerde zarar söz konusu. Çileklerde meyvelerin döküldüğü gözlenirken, bazı ürünlerin yapraklarında da kırılmalar görüyoruz. Şu anda zararın ne kadar olduğu konusunda yağışların durması sonrasında yapılacak hasar tespit çalışmaları sonucunda gerçek durum ve tablo ortaya çıkacaktır diye düşünüyoruz. Yağışlar çok sevindirici ama Allah’ım çiftçilerimizi de afatından korusun inşallah" ifadelerini kullandı.

hss.jpg

hassssssss.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.