Konya'da FETÖ'nün Avukat Yapılanmasına yönelik dava başladı

Konya'da FETÖ'nün Avukat Yapılanmasına yönelik dava başladı

Darbe girişiminin ardından avukatlara yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında eski Konya Baro Başkanı Fevzi Kayacan'ın da bulunduğu, 20'si tutuklu 45 sanığın yargılanmasına başlandı

 

 

Konya'da darbe girişiminin ardından avukatlara yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 20'si tutuklu 45 sanığın yargılanmasına başlandı. Konya 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler, sanıkların avukatları ile yakınları katıldı.Mahkeme başkanı sanıklardan 17'sinin ByLock kullanıcısı olduğunun tespit edildiğini söyledi. İlk söz verilen tutuklu sanık Konya Barosu eski Başkanı Fevzi Kayacan, baro başkanlığı dönemindeki söylemlerinden dolayı yargılandığını savundu. Konuşmalarına bakıldığında demokrasinin ve hukukun üstünlüğünden bahsettiğini aktaran Kayacan, sürekli demokrasi ve hukuktan bahseden birinin silahlı terör örgütüne üye olmasının düşünülemeyeceğini ileri sürdü.

‘GÜLEN’İ ZİYARET ETMEDİM’

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) amaçları doğrultusunda kimseden emir almadığını ve kimseye emir vermediğini iddia eden Kayacan, şunları kaydetti: "FETÖ/PDY terör örgütüne para yardımında bulunmadım. Bu yapıya himmet, burs, kurban adı altında yardımda da bulunmadım. Hayatımın hiçbir döneminde bu yapının evlerinde, yurtlarında kalmadım. Örgüt lideri olarak belirtilen şahsa insan üstü bir misyon yüklemedim. Amerika'ya gittim ama örgüt lideri olduğu belirtilen kişiyi ziyaret etmedim. Sohbetlerine, himmet toplantılarına katılmadım. Hain kalkışmayı gerçekleştirenlerle fikir birliğim ve eylem birliğim yoktur. Darbe girişiminin hemen ardından 55 baro başkanıyla ortak şekilde yapılan açıklamayla darbeyi kınadık."

HAKİMDEN “COVER ME” SORUSU

Mahkeme başkanının Fevzi Kayacan’a, FETÖ mensuplarınca bir dönem kullanılan “Cover Me” programının telefonunda indirilip kaldırıldığının polis ekiplerinin incelemesinde tespit edildiğini belirterek soru sordu. Kayacan, "Ben bahsettiğiniz programı telefonuma yüklemedim, bundan da bilgim yoktur" cevabını verdi. Mahkeme başkanının, "FETÖ/PDY örgüt lideri hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Kayacan, şunları söyledi: "Her şey ortada, görülüyor. Hiçbir olumlu düşüncem yok. Bu kişiyle ilgili yaşamım boyunca ne övücü ne de yerici beyanım olmamıştır. Ülkenin kan kaybetmesine neden olan, insanları mağdur eden kişiyle ilgili nasıl olumlu düşünebilirim? En başta beni mağdur etti. Bu kişiye yönelik hiçbir pozitif düşüncem olmamıştır. . Bu yapıya mesafeli durduğumu Abidin Gürsoy da bİlir "

BERAATINI İSTEDİ

Kaçma bir durumun kendisi için asla söz konusu olamayacağını ifade eden Kayacan’ın mal varlığına konulan tedbir kararının kaldırılmasını ve beraatını talep etti. Mahkeme başkanının “etkinlik pişmanlık” yasasından yararlanmak isteyip istemediğiyle ilgili sorusuna bu yapıya üye olmadığını, suçsuz olduğunu bildiğini belirterek, “Etkin pişmanlık yasasından yararlanacağım bir durum yok” dedi.

KART’TAN İLGİNÇ SAVUNMA

Daha sonra Kayacan’ın avukatı Atilla Kart söz oldu. Müvekkilinden övgüyle bahseden Kart, çelebi, beyefendi, naif, nesli azalan kişilik nitelemesi yaptı. Müvekkilin suçsuz olduğunu ifade eden Kart’ın konuşmasında sık sık otoriteleşme ve siyasi vurgulama yapması, Konya’nın şehrinin yapısıyla ilgili olumsuz nitelemelerde bulunması dikkat çekti.  Kart’ın daha da ileri giderek Fevzi Kayacan’ın Konya Barosunun AK Parti’nin arka bahçesine döndürmediği için Konya’daki siyasiler ve medya çevrelerince baskıya uğradığı bu yüzden FETÖ suçlamalarına maruz kaldığını söylemesi şaşkın yarattı. Kart, mahkeme heyetinden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun’un da mahkeme tarafından dinlenmesini talep etti. Kart, AK Parti Konya eski Milletvekili Mustafa Akış’ın da Kayacan için tweet attığını ve müvekkilinin bunun için Akış’a dava açtığını dile getirdi. Duruşmaya bugün devam edilecek.

 

FETÖ'NÜN KONYA BAROSU YAPILANMASINA İLİŞKİN İDDİANAME

Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından avukatlara yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 20'si tutuklu 45 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Cumhuriyet Savcısı Şükrü İpek tarafından hazırlanan iddianamede; örgüt kurmak veya yönetmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet etmek" suçlarından dava açıldığı belirtiliyor. İddianamede, "bazı sanıkların ByLock kullandıkları, hukuk fakültesi öğrencilerine burs imkanları sağlandığı, stajyer avukatların örgüt yapılanmasına dahil edilmesine yönelik faaliyetlerde bulunulduğu, 'kurban parası' adı altında örgüte maddi destek sağlandığı, yine bir kısım sanıkların sıklıkla Pensilvanya'daki örgüt elebaşını ziyarete gittikleri, FETÖ'nün talimatı doğrultusunda Bank Asya'yı ayakta tutabilmek için yüklü miktarda paralar yatırdıkları, darbeye destek niteliğinde sosyal medyada paylaşımlarda bulundukları hususlarına yer verildi" ifadelerine yer veriliyor.

KİMLER YARGILANIYOR?

Abidin Gürsoy (Tutuklu), Abdulkadir Yılmaz (Firari), Muhammed Eroğlu (Firari), Yalçın Türken (Firari), Memduh Oğuz (Firari), Fevzi Kayacan (Tutuklu) Ahmet Bal (Tutuklu) Mehmet Şimşek (Tutuklu) Erhan Şahin (Firari), Süleyman Küçüksucu (Firari), Berat Alper Kösterit (Tutuklu), Mehmet Yıldırım (Tutuklu), Özgür Solak (Tutuklu), İbrahim Bakım (Tutuklu), Osman Buğur (Tutuklu), Erdal Soydaş (Tutuklu), Arif Özer (Tutuklu), Cafer Canbaz (Tutuklu), Sırrı Kesen (Tutuklu), Ramazan Arı (Tutuklu), Mustafa Durna (Firari), Hasan Hüseyin Avcı (Tutuklu), Mehmet Balta (Tutuksuz), Veysel Köylü (Tutuklu), Orhan Özkavak (Tutuksuz), Muhammet Tahra (Tutuksuz), Osman Arı (Tutuksuz), Hüseyin Öğüt (Firari), Nizamettin Kenanoğlu (Tutuklu), Elşad Mehmethanlı (Tutuklu), Mehmet Akkanat (Tutuksuz), Nihat Karahan (Tutuklu), Arif Karakaya (Tutuksuz), Oğuzhan Yetkin (Tutuksuz), Sevda Şanlıbaba (Tutuksuz), Meryem Gümüş (Tutuksuz), Ebru Kara (Tutuksuz), Mine Gamze Kırtıloğlu (Tutuksuz), Fatma Betül Okur (Tutuksuz), Hatice Erdem (Tutuksuz), Harun Apan (Tutuksuz), Bahadır Dilek (Tutuksuz), Fatih Apan (Tutuksuz), Murtaza Fedai (Tutuksuz), Hasan Akkulak (Tutuklu).

M. Mustafa Özdemir-Memleket

Önceki ve Sonraki Haberler