Konya Teknik Üniversitesi'ne bir TÜBİTAK ödülü daha

Konya Teknik Üniversitesi'ne bir TÜBİTAK ödülü daha

KTÜN'ün “Tuz Gölü Güneyinde Yer alan Neojen Yaşlı Evaporit Çökellerindeki Tuz ve Soda Oluşuklarının Jeokimyasal Evrimi ve Jenetik Modeli” konulu projeye TÜBİTAK tarafından Proje “Performans Ödülü” almaya hak kazandı

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya’nın yürütücüsü olduğu, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteklenen “Tuz Gölü Güneyinde Yer alan Neojen Yaşlı Evaporit Çökellerindeki Tuz ve Soda Oluşuklarının Jeokimyasal Evrimi ve Jenetik Modeli” konulu projeye TÜBİTAK tarafından Proje “Performans Ödülü” aldı.

Proje ile, Tuz Gölü’nün güneyinde oluşan tuz ve soda yataklarının özellikleri ilk kez MTA tarafından yapılan karotlu sondajlardan (yer yer 1700 m derinlerden) alınan numuneler çok detaylı analitik yöntemler kullanılarak incelenmiş, yapılan çalışmalar sonucunda, Tuz Gölü ve çevresindeki soda göllerinin (Tersakan, Bolluk, Acıgöl) kaynağını oluşturan bu endüstriyel hammaddelerin yaklaşık 8-11 milyon yıl önce deniz suyu girişi (Akdeniz) sonucu oluştuğu yapılan çalışmalar sonucunda tespit edildi. Proje ile söz konusu dönemde Akdeniz’in ilerlemesi ile bölgenin deniz suyu altında kaldığı, lagün özelliğinde olduğu belirlenerek endüstriyel hammaddelerin asli kaynağı açıklandı. Proje sonucunda ise günümüzde tuz ve soda üretimi yapılan Tuz Gölü ve soda göllerinin de kökeni aydınlatılmış olup buna ek olarak Tuz Gölü’nde tuz tabakaları altındaki killerin sağlık turizminde kullanılabileceği yönünde ön çalışma da gerçekleştirilen çalışmalar arasında yer aldı.

Proje kapsamında 4 Uluslararası makale, 16 Uluslararası bildiri, bir doktora tezi tamamlanmış, proje çalışmalarında Prof. Dr. Necati Karakaya, Doç. Dr. Ayla Bozdağ ve Doç. Dr. Arif Delikan da araştırmacı olarak çalışmalar içerinde yer alarak projenin başarı ile sonlanmasını sağladı.

t.jpegttt.jpeg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.