Konya Ovası'nda 'Kenevir' Hasadı: Az Suyla Yüksek Verim, Çiftçinin Gözdesi Oldu

Konya Ovası'nda 'Kenevir' Hasadı: Az Suyla Yüksek Verim, Çiftçinin Gözdesi Oldu

Kuraklık riski altındaki Konya Ovası'nda, ilk deneme ekimi geçtiğimiz yıl yapılan endüstriyel kenevir hasadı yüz güldürdü. Az su tüketimi ve yüksek geliriyle dikkat çeken ürün, bölge tarımı için umut oldu.

Konya Ovası, su kaynaklarının kısıtlılığı ve kuraklık tehdidiyle mücadele ederken, çiftçilerin gelirini artırma ve sürdürülebilir tarım hedefine ulaşma yolunda endüstriyel kenevir üretimine yönelmesi dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl Çumra ilçesinde ilk deneme ekimi yapılan kenevirde bu yıl hasat heyecanı yaşanıyor.

Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından alınan izinle 75 dekar alanda üretimine başlanan kenevir, hem danesi hem de sapıyla endüstriyel alanda değerlendiriliyor. Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, ilk denemelerin "oldukça verimli ve bereketli" sonuç verdiğini belirterek, "Kenevirin Çumra topraklarını sevdiği ve ortalamanın üzerinde bir verim alındığı görülmüş oldu" dedi. Başarılı sonuçlar üzerine bölge çiftçisinin kooperatife başvurarak ekim izinlerini aldığını ifade eden Şenyüz, bu yıl çok daha geniş bir alanda ekim yapıldığını ve yine bereketli bir hasat dönemi yaşandığını kaydetti.

Konya Ovası'nda 'Kenevir' Hasadı: Az Suyla Yüksek Verim, Çiftçinin Gözdesi Oldu

AZ SU, YÜKSEK GELİR: HUBUBATTAN DAHA AZ SU TÜKETİYOR

Şenyüz, kenevirin bölgenin en kritik sorunu olan su tüketimi açısından da büyük avantaj sağladığını vurguladı. Kenevirin, yeterli yağışın olduğu yıllarda sulamaya dahi ihtiyaç duymadığını aktaran Şenyüz, "Yağmur az düştüğü zaman ise bir veya iki sulama yeterli geliyor. Buğday ve arpa gibi hububat ürünlerinden bile daha az su ile yetişip daha çok verim sağlayabiliyor" ifadelerini kullandı.

Hasat çalışmalarına katılan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu da kenevir üretiminin bölge tarımı için büyük bir fırsat olduğunun altını çizdi. Konya Ovası’nın Türkiye’nin en az yağış alan bölgelerinden biri olduğunu hatırlatan Bayramoğlu, suyun etkin kullanımının hayati önem taşıdığını belirtti.

Bayramoğlu, "Suyu etkin kullanmak, hem sürdürülebilir tarım için hem de çiftçi gelirinin artması için çok önemli. Bu noktada kenevir gibi az su tüketen ama yüksek gelir getiren ürünlere yönelmek gerekiyor" dedi. Kenevirin 3-4 sulama ile diğer birçok üründen daha yüksek gelir sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Bayramoğlu, kenevir üretiminin başarılı şekilde yürütülmesi halinde çiftçi gelirine, kırsal kalkınmaya ve tarımsal üretim zincirine ciddi katma değer sunacağını sözlerine ekledi. Bayramoğlu, bu nedenle kenevir üretiminin desteklenmesi ve teşviklerin artırılması çağrısında bulundu.

Konya Ovası'nda 'Kenevir' Hasadı: Az Suyla Yüksek Verim, Çiftçinin Gözdesi Oldu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.