Konya Ovası’nda hummalı çalışma! Apa - Hotamış hattı modern sulama şebekesine kavuşacak

Konya Ovası’nda hummalı çalışma! Apa - Hotamış hattı modern sulama şebekesine kavuşacak

Konya Ovası’nı modern sulama sistemleriyle donatmak için 2020 yılı Haziran ayı içerisinde ilk kepçe vurularak iş başı yapılan ve çalışmaların hızla devam ettiği, Apa-Hotamış 1, 2, 3 Sulamalarının 2023 yılında tamamlanması planlanıyor

Konya Ovası'nda modern sulamayı yaygınlaştırmak için çalışmalar sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, inşa ettiği su yapılarıyla ülke tarımına güç katmaya, modern sulama tesislerini yaygınlaştırarak su ve enerji tasarrufu sağlamaya, üretim maliyetlerini azaltarak ülke çiftçisinin daha yüksek gelire ulaşmasına ve bunların sonucunda gıda güvenliği ve arzının teminatı olmaya devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, "Bilindiği gibi, modern sulama sistemleri ile ürün verimliliği yükselmekte, su aşındırmasına bağlı toprak kaybı azalmakta, yağmurlama ve damla sulama sistemleriyle su tasarrufu sağlanmaktadır. Bu nedenle DSİ Genel Müdürlüğü “Sulamada Modernizasyon” parolasıyla yatırımlarına devam etmektedir" dedi.

dsi-genel-muduru-kaya-yildiz-3.jpg

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen ve birçok sanayi bitkisi üretiminde ön sıralarda yer alan Konya'nın da bu yatırımlardan nasibini aldığına işaret eden Yıldız, "Konya Ovası’nın bereketli topraklarını modern sulama sistemleri ile donatmak için üretilen projelerden biri de Apa-Hotamış 1,2,3 Sulamaları. 740 km uzunluğunda sulama hattı inşa edilecek proje kapsamında 13 yerleşim yerinde 331 bin 930 dekar tarım arazisi modern sulama şebekesine kavuşacak. Projenin tamamlanan kısımları hemen hizmete alınacak.

dji-0007.jpg

Proje kapsamında, AHİ Kanalından 8 adet ayrı priz yapısı ile su alan Apa Hotamış 1,2,3 Sulamalarında 2020 yılı içerisinde Y3 hattında çalışmalar başlamıştır. 2020 yılı içerisinde 10 bin 500 metre CTP boru döşenmiş, 50 adet sanat yapısı (hidrant, hat kapama, vantuz, dirsek, yol geçişi) ve filtre yapısı imalatları tamamlanmıştır. 2021 yılı içerisinde Y3 ve Y4 hatlarında toplam 31 bin 648 metre CTP ile 41 bin metre PE100 borusu döşenmesi planlanmaktadır" diye konuştu.

dji-0019-1.jpg

"2020 yılı Haziran ayı içerisinde ilk kepçe vurularak iş başı yapılan Apa-Hotamış 1,2,3 Sulamalarının 2023 yılında tamamlanması planlanıyor" diyen Yıldız, ülkemizin yarı kurak iklim bölgesinde bulunduğunu, zannedildiği gibi su zengini bir ülke olmadığımızı vurgulayarak şunları söyledi:  Suyu depolamak, içmesuyu olarak insanımıza, sulama suyu olarak toprağa ulaştırmak, suyun her damlasına sahip çıkmak DSİ’nin en büyük hedefidir. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a ve “Sulamada Modernizasyon” konusunda bize aynı desteği veren Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, tüm çalışma arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

dji-0003-copy.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.