Konya neden bu kadar sıcak? NASA yayınladığı haritada bu soruya cevabı verdi

Konya neden bu kadar sıcak? NASA yayınladığı haritada bu soruya cevabı verdi

Konya günlerdir sıcak havanın etkisi altında günlerini geçiriyor. Yağışların az yaşandığı 2021 yılının en sıcak günlerini yaşayan şehirde sıcak hava adeta kavuruyor. NASA astronotları da son durumu haritada anlattı.

Kurak ve yağışsız mevsimler geçiren Konya’da yaz mevsiminin ortaları gelmişken sıcak ve kavurucu sıcaklık değerleri şehri bir soba gibi ısıtmayı sürdürüyor.

SICAKLIK 36 HİSSEDİLEN 50

Şehirde özellikle son 4 gündür inanılmaz yüksek sıcaklıkta günler devam ediyor. Sabah saatlerinde nispeten serin olan hava saat 11:00’dan itibaren kavurmaya başlıyor.

Meteoroloji tahminlerine göre hava sıcaklığı 36-37 derecelerde seyrederken hissedilen sıcaklığın 45-47 derecelerde olduğu tahmin ediliyor. Nem değerlerinin iyiden iyiye düştüğü Konya’da uzmanlar kronik rahatsızlığı olanları uyarıyor.

NASA SON DURUMU HARİTALANDIRDI

Son zamanların en sıcak yaz mevsimini yaşayan Türkiye ve Kuzey yarım kürenin son durumu NASA tarafından haritalandırıldı.

Haritada soğuk iklimiyle bilinen Rusya’nın en soğuk yerlerinden biri olan Sibirya’da bile 15 derece sıcaklığa kadar çıktı.

KUZEY YARIM KÜRE YANIYOR

NASA tarafından yayımlanan makalede Moskova'da hava sıcaklığı 34.8°C olarak ölçüldü. Yine Kuzeyde bulunan Helsinki’de de hava sıcaklığı 31.7 olarak ölçüldü.

SICAKLIĞIN SEBEBİ JET AKINTISI

NASA’ya göre görülen olağandışı sıcaklıkların ana sebebi Jet akıntıları.

jet-akintisi.jpg

JET AKINTISI NEDİR?

Jet akıntıları diğer ismiyle jet stream sıcak ve soğuk hava arasındaki sınırları takip eder. Orta enlemlerde, yüksek seviyede esen batı rüzgârları batıdan doğuya doğru paralellere uygun uzanışlı belirgin ve güçlü bir hava akımı oluştururlar.

Yeryüzüne yakın yerlerde rüzgârlar Ekvator’a, yükseklerde ise kutuplara doğru hafif bir eğim gösterseler de asıl egemen hareket, batıdan doğuya doğrudur.

Batı rüzgârlarının estiği kuşak kışın Ekvator’a doğru genişler, yazın daralır. Bu kuşak içindeki batı rüzgârları 25. ve 40. enlemler arasında güçlüdür ve troposferin üst sınırında, yani 10-12 kilometre yükseklerde yer yer çok hızlı akımlar halini alırlar.

Belirli oluklar halinde esen bu çok hızlı batı rüzgârlarına “Jet Streams” denir.

siberia-airs-2021176-lrg.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.