Konya Mevlana Müzesi'nin yeşil kubbesinin rengi değişiyor!

Konya Mevlana Müzesi'nin yeşil kubbesinin rengi değişiyor!

Selçuklular Devri'nde yapılan ve günümüze kadar gelen yeşil kubbenin rengi değişeceği geçtiğimiz günlerde ilan edilmişti. Konuyla ilgili ilk resmi girişim an itibariyle Mevlana Müzesi bahçesinde yapıldı.

Mevlânâ 17 Aralık 1273 tarihinde vefat edince, babası Sultanü'l-Ulemâ Bahaeddin Veledin baş ucuna defnedildi.

Mevlânâ'yı sevenlerden Alâmeddin Kayser, Mevlânâ'nın oğlu Sultan Velede müracaat ederek "Mevlânâ'nın üzerine bir türbe yaptırmak istediğini" söyledi. Sultan Veled, babası Mevlânanın kabri üzerine türbe yapımına karşı çıkmadı.

Bu fikir Gıyaseddin Keyhüsrev'in kızı ve Müineddin Pervane'nin kızı Gürcü Hatun tarafından da desteklendi. Kendisi de 80 bin dirhem verdi. Ayrıca Kayserin malından da 50 bin dirhem tahsis etti. Türbenin yapımına Tebrizli Mimar Bedreddin'in denetimde başlanıldı ve 160 bin dirhem harcanılarak türbe tamamlandı.

Türbenin yapımı yaklaşık bir yıl sürdü. Türbe 1274 yılında, dört adet fil ayağı denilen kalın sütun üzerine, yalnızca güney yönü kapalı olmak üzere tamamlandı, içi alçı kabartmalarla süslenen türbenin, dışardaki 16 dilimli külahı, "Turkuaz renkli çinilerle" kaplandığı için, türbe "Kubbe-i Hadrâ" (Yeşil Türbe) ismini aldı.

Konya İl Kültür Müdürlüğü, yeşil kubbenin orijinal rengine dönmesi için düzenlenen toplantıda yapılacak restorasyonu ilan etti.

Mevlana Müzesi'nin bahçesinde yapılan toplantıya çok sayıda protokol üyesi Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, Vakıflar Bölge Müdürü, Konya Milletvekillerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış da katıldı.

Kubbe-i Hadra'nın yenilenmesi ve gerçek rengine dönmesi için Konyalı işadamı Ali Akkanat tüm masrafları üstlenmişti.

Mevlana Müzesi'nin en çok dikkati çeken bölümü Kubbe-i Hadra'yı süsleyen turkuaz renkli çinilerin, 1960 yılından bu yana en kapsamlı restorasyonu yapılacak.
Kubbe-i Hadra çinilerinin günümüzdeki çalışmalarının yapılabilmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatıldı.

Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda çinilerin, geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesine karar verildi.

Bu kapsamda türbenin rölöve, restitüsyon ve restorasyon çizimleri hazırlatıldı. Müze arşivinde bulunan 1816 ve 1835 yıllarına ait çini örneklerinden yola çıkılarak maviye yakın turkuaz renkte çinilerin üretilmesine karar verildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Konya il Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar: "Üstünden tam 60 yıl geçtikten sonra Kubbe-i Hadra'nın çinilerinin yenilenmesi daha önce de ifade ettiğim gibi artık zorunlu hale gelmiştir. Biz daha önce  Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bakanlığımızın, Valiliğimizin ve Mevlana’ya gönül verenlerin katkılarıyla Mevlana Türbesi'nin kalem işi restorasyonunu tamamlamıştık. Bugün de yine Bakanlığımızın, Valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin kılavuzluğunda Sayın Ali Akkanat'ın katkısı ile Kubbe-i Hadra'nın aslına uygun şekilde restorasyonu için yola çıkmış bulunuyoruz.

İçinde bulunduğumuz bu külliye tarih boyunca ilave yapılarla gelişirken, yapılara ve çevreye uygun düzenlemeler de zorunlu hale gelmiştir.  Ancak kısa bir zaman önce tamamlanan kuzey ihata duvarı inşaatı ve şimdi başlayacak Kubbe-i Hadra Restorasyonu sonrası Mevlana Müzesi ve Gülbahçesi’nin, esaslı bir peyzaj ve çevre düzenlemesine ihtiyaç duyacağı açıktır. Bu hususta Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Mevlana Müzesi ve Gülbahçesi’nin kendi doğal içeriği ve tarihi muhitiyle uyumlu bir çevre ve peyzaj düzenlemesine kavuşması ile ilgili projeleri hazırlamışlardır" dedi.

mevlana-muzesi-bahcesi.jpg

renk.jpg

yesil-kubbeden.jpgwhatsapp-image-2020-06-15-at-10-11-59.jpegyesim.jpg

Etiketler :