Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

Konya Kitapları Kitaplığı..

‘Konya Kitapları Kitaplığı’ konusunda ‘Başkan’ sözü

 

Biliyor musunuz, 14 Nisan Cumartesi’den bu yana sevinç içindeyim. Çok istediği şey için söz verilen çocuk gibiyim.

Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin “TYB Şubeler Toplantısı” Bera Otel’de bir kahvaltı ile başladı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan; birçok yazar, gazeteci davetli.           

Konuşanları “dikkatle, nezaketle” dinliyoruz. Başkan Akyürek’in bir cümlesi, bütün cümleleri sildi: Konya Kitapları Kitaplığı’nı kuracağız.

Doğru mu duydum diye yanımdakine sordum; duyduğumdan enindi; hayretle; “Başkan, Konya Kitapları Kitaplığı kuracağız, dedi” diye tekrarladı.

Başkan Tahir Akyürek’in ağzından çıkan, bir kararı açıklayan cümleyi: “Konya Kitapları Kitaplığı” kuracağız cümlesini 22 yıldır bekliyordum; bir “Başkan”ın ağzından. 19 Mart 1990’dan.

BİRAZCIK, YANİ YİRMİ İKİ YILCIK GERİYE GİDELİM VE…

 “Pazartesi Yazıları”nı o zamanlar Yeni Meram’da yazıyordum. 19 Mart 1990 Pazartesi günü yazım aynen şöyle:

“KONYA KİTAPLARI KİTAPLIĞI” KURMALIYIZ

Konya artık “BÜYÜKŞEHİR”. Türkiye’mizin altı büyük şehrinden biri. Büyük bir üniversitemiz; on binlerce ilk-orta-lise öğrencimiz, altı yüz binlik bir şehrimiz var.

Halkımız, özellikle çocuklarımız, gençliğimiz “Büyük imparatorlukların kutsal kenti Konya’yı çok çok yakından tanımak istiyor. Bu kutsal torağın geçmişini; tarihini, kültürünü, folklorunu, sosyal ve ekonomik yaşantısını bilmek istiyor. Bu istek, onların en doğal hakkı. Onları, bu özlemlerine kavuşturacak imkanları hazırlamak da, ellerinde yetki bulunanların Konya’sının tarihi, coğrafyası, kültürü folkloru kısacası bilimi ve sanatı “ESKİ KİTAPLAR”da.

Konya artık ‘BÜYÜKŞEHİR’… Türkiye’mizin altı büyük şehrinden biri.. Büyük bir üniversitemiz onbinlerce ilk-orta-lise öğrencimiz, altıyüzbinlik bir şehrimiz var.

Halkımız, özellikle çocuklarımız, gençliğimiz “Büyük imparatorlukların kutsal kenti Konya’yı çok çok yakından tanımak istiyor. Bu kutsal toprağın geçmişini; tarihini, kültürünü, folklorunu sosyal ve ekonomik yaşantısını bilmek istiyor. Bu istek, onların en doğal hakkı. Onları, bu özlemlerine kavuşturacak imkanları hazırlamak da, ellerinde yetki bulunanların en büyük görevi.

Geçmiş yüzyılların Konya’sının tarihi, coğrafyası, kültürü, folkloru, kısacası bilimi ve sanatı “ESKİ KİTAPLAR”da.

Ama bu kitaplar o kadar dağınık ki; bulmak görmek o kadar zor ki, zaman alıcı ki…

Çoklarını, yayınlanalı elli yıl, otuz yıl olmasına rağmen, geniş bir çevrem olduğu halde ben bile bulamıyorum… İstenilen bilgiyi bulma, ödev hazırlama açısından çok kısıtlı zamanlara sahip çocuklarımız nasıl bulacak?

Bunun çözümü ne?

Bunun çözümü “KONYA KİTAPLIĞI”nı kurmak.

İstanbul’da Çelik Gülersoy “İstanbul Kitaplığı’nı kurdu. İstanbul hakkında ne yazılmışsa; kitaplar, albümler, belgeler bir araya toplandı. Yeni katkılarla her gün zenginleşmekte, İstanbul için bir şeyler arayan oraya koşmakta.

Konya tarihini, coğrafyasını, folklorunu, halk sanatlarını, mimarisi konu alan pek çok kitap yayınlandı; geçtiğimiz yüzyıl içinde… Bunların büyük bir bölümü kitaplıklarımızda var. Bunlar bir araya toplanmalı. İl halk kitaplığında özel bir bölüm ayrılmalı. Konya ile ilgili elde bulunan bütün kitaplar bu bölümde toplanmalı. İçinde Konya’ya yer veren kitaplar da toplanmalı, ansiklopediler konmalı. Kitaplıklarda bulunmayan Konya kitapları tespit edilmeli, tamamlanması için halktan yardım istenmeli.

“KONYA KİTAPLIĞI” kurulması yolunda adım atacak, kuruluşunu gerçekleştirecek yöneticiler, eminiz uzun yıllar hayırla anılacak.0

ÇOK GEÇ KALINDI; AMA, ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KARDIR

Dikkat etmişsinizdir; 22 yıl önce bir büyük ihtiyaca işaret ederek, “acil” kaydıyla çağrı yapmışız. Sonraki yıllarda da, sırası geldikçe, yazılı/sözlü istedik, “Konya Kitapları Kitaplığı’nı… Ben dahil bir çok “Konya Aydını”nın “dilinde tüy bitti” yaza çize. Oysa bu, “Büyükşehir” iddiasında olan bir şehrin “olmazsa olmazı”ydı; yerli yersiz, cümbür cemaat çıkılan bir dış gezinin masrafı kadar bir parayla başlanılabilirdi. Neyse, zararın neresinden dönülürse kardır tesellisine sığınalım. “BÜYÜK BAŞKAN”IN SÖZÜNÜ SENET SAYIYORUZ.

Bakınız; Mevlâna Kültür Merkezi, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı Şehitliği; Konya Ansiklopedisi, çini atölyeleri, belediyelerin düzenlediği yüzlerce el sanatları kursları.. Bunlar olmasa "Büyükşehir" olma yolundayız denebilir miydi?

Konya olarak "Türk Basını"nın köklerine de sahibiz.. Ne zaman kuracağız "Konya Basın Müzesi"ni?.. Ne zaman Alâeddin'i bir açık hava "Kültür Müzesi" haline getireceğiz.? Mevlâna Müzesi hariç, diğer müzelerimiz ha var, ha yok.. Depolarda birbirinden kıymetli onbinlerce eser, onbinlerce obje.. Genç kuşaklarımızı bunlardan mahrum etmek bir "vebal" değil mi?

Yerse yer, paraysa para.. Konya dev adımlar atabilecek maddi ve manevi birikime sahip.. İhtiyaçları doğru saptamak, tutkuyla harekete geçip tutkuyla sürdürmek.. Konya herşeye, herşeyin en iyisine lâyık.. Hele kültürel babda; yağ, şeker, un var; iş kalıyor helva pişirmeyi bilip bilmeye..

"KONYA KİTAPLARI KİTAPLIĞI"; AMA, EN KISA ZAMANDA...

Şahsen benim 22 yıldır dilimde tüy bitmişken; isteye isteye bezmişken ve bıkmışken Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in; "-Konya Kitapları Kitaplığı"nı kuruyoruz" demesi içimde yeni bir umudun yeşermesine sebep oldu.

"Hani yer" deniyorsa; işte Mevlâna Kültür Merkezi.. Kitap deniyorsa; Konya içinde Konya dışında dünya kadar sahafta pek çok "Konya ile ilgili kitap.. İnternet sitelerinde her gün bir çok "Konya konulu" kitap sudan ucuz satışa sunuluyor. Bulunamayanların fotokopisi, CD'si yapılır; isteyene anında CD.. 1952 yılında rahmetli Muzaffer Erdoğan "Konya Kitapları Bibliyografyasını yapmış. Selçuklular dahi, Konya konusunda yazılan bütün kitaplar biliniyor.. Toplamaya, okuyucuya sunmaya kalıyor iş.

Kültür ve sanat bâbında büyük girişimlerin hayata geçirilmesi Başkan Akyürek'e nasip oldu.. Bu da olacak herhalde..

 

 

MESAJ TAHTASI

HOŞ GELDİN; "KONYA ÇOCUK DERGİSİ"

"KONYA ÇOCUK DERGİSİ" Konya Büyükşehir Belediyesi yayını olarak doğdu; iki ayda bir yayınlanacak; elimizdeki mart-nisan sayısı..

Çocuk dergisi de "Büyükşehir" olmanın şanının bir parçası.. Olmazsa olmazlarından biri..

Derginin "çıkış yazısı"; Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'ten.. Derginin "sahibi" olduğu için ona yakışır, sunum..

Başkan Akyürek, çocuklara bakın ne diyor: "-Çok mutluyum.. Sizler için bir şeyler yapmak bizleri heyecanlandırıyor, mutlu ediyor. Duyduğumuz heyecan, çalışmalarımızda sizlerin de yer almasıyla daha da artıyor. Konya Çocuk Dergisi ile iki ayda bir olsa da bu heyecanımızı ve mutluluğumuzu Sizlerle paylaşacağız. Sizlerin de mutluluğunuzu ve heyecanını bu dergi ile paylaşmak istiyoruz."

"Konya Çocuk Dergisi"nin genel koordinatörü Dr. Mücahit Küçüktığlı; Genel yayın yönetmeni Muhammet Ali Orak; Editörleri Mehmet Akif Sarıkaya, Vural Kaya; görsel yönetmen Tahir Yaman..

Güzel bir dergi yapmışlar; bir şeyler dayatmıyor, abartılı değil; sunum ve dilde "taşra" kokmuyor. Kimlik bilgilerini örtseniz ve sorsanız; nerede yayınlanıyor, diye.. Rahatlıkla, bir "Büyükşehir" işi, cevabını alırsınız.

Düşündün de.. 1953 yılında, Konya'da Akifpaşa İlkokulu Başöğretmeni Namık Ayas "İLERİ" çocuk gazetesini yayınlamıştı.. "Konya Basın Tarihi"nin ilk ve tek çocuk gazetesini yayınlayan Namık Ayas, benim de "Başöğretmenim"di; gazeteyi çamur içindeki sokaklardan kucak kucak okula taşımayı dört gözle beklerdik.. Lütfen dikkat; Konya'da 60 YIL ÖNCE bir çocuk gazetemiz vardı..

"Konya Çocuk Dergisi kaç basılıyor, çocuklara nasıl ulaştırılıyor; bilmiyorum.. Bence binlerce basılmalı... "Hesaplı kâğıtlar" seçilirse, lükse boğulmazsa bu binlerce baskı mümkün.

Çocuklarımıza hayırlı olsun.. Emeği geçenleri kutluyorum..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum