'Konya Kıl Biberi' turistik otellere
Güneyde yazla birlikte sebze üretimi biterken, üretimin yeni başladığı Konya, kıl biber başta olmak üzere tüm sebze çeşitlerini dışarıya gönderiyor.
Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları (KONMESKOM) Derneği Başkanı Halil İbrahim Gürbüz, yaptığı açıklamada hububat tarımıyla bilinen Konya'da son yıllarda sebze ve meyve üretiminde önemli düzeyde artış yaşandığını söyledi.
Eskiden küçük bahçelerde Konya kenti için üretilen sebze ve meyvenin, son 5 yıldır büyük tarım alanlarında yoğun şekilde yapılmaya başlandığını vurgulayan Gürbüz, bugün Konya'da üretilen kıl biber, domates, patlıcan ve kabak gibi sebzelerin önemli bir bölümünün yurdun hemen her yerine gönderildiğini belirtti.
Ana sebze üretim merkezleri olan Akdeniz Bölgesi ve Çukurova'da yaz ayıyla birlikte sebze üretimi bitmesinin, Konya'da aynı dönemde üretilmeye başlayan sebzeyi daha değerli hale getirdiğini vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti:
''Konya'nın kıl biberi, diğer illerden özellikle büyük talep görüyor. İnce ve uzun şekle sahip olan bu biber, acı ve tatlı çeşitleriyle aranan bir ürün. Üretiminin yüzde 90'ı Konya'da yapılan kıl biberi en çok talep edenlerin başında Akdeniz'deki turistik oteller geliyor. Akdeniz Bölgesi dışında bu sebzeleri en çok Çukurova ile Ankara ve İstanbul gibi kentlere gönderiyoruz. Konya'da üretilen sebzenin en büyük özelliği, serada yetiştirilen ürünlerin aksine, tüketicinin o her zaman aradığı doğallıkta olması...''
Gürbüz, sulama olanaklarında bir ciddi bir sıkıntıyla karşılaşılmaması durumunda, Konya'nın önümüzdeki yıllarda üretim hacmini daha da artırmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
aa
