Konya Büyükşehir Belediyesi'nin projesi Ruslar'ın dikkatini çekti

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin projesi Ruslar'ın dikkatini çekti

Konya'da geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından sahipsiz hayvanlar için yemek atıklarından mama üretildiği ve bu sayede ekonomiye ciddi katkılar sağlandığı açıklanmıştı. Proje Rus kanallarının dikkatini çekti.

Konya'da sahipsiz hayvanlar, Büyükşehir Belediyesi'ne ait yaklaşık 1 milyon metrekarelik alana sahip barınakta koruma altında tutulurken, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yemek artıklarını toplayarak modern ileri işleme teknikleriyle havyan mamasına dönüştürülmesini sağlamak için çalıştıklarını bildirmişti.

Başkan Altay projeyle ilgili şunları söylemişti:

''Yemek Artığı Toplama Sistemi kurularak gıdaların soğutmalı araçlarla toplanmasını gerçekleştireceğimiz projede; modern üretim yöntemleriyle sterilize pişmiş köpek-kedi maması üretilmesi üzerinde çalışıyoruz. Atık ve artıkların tekniğine uygun olarak yapılacak olan ısıl işlemler sonucunda kedi ve köpek yemi olarak geri kazanımı sağlanacak. Bu suretle sahipsiz hayvanlara çok ucuz ve kaliteli mamalar temin edilecek.

ANALİZ EDİLECEK SONRA YEM OLACAK

Proje kapsamında proses çalışmaları ile laboratuvar analizleri, saha ve yedirme denemeleri devam ediyor. Kuracağımız tesiste günlük 10 ton yemek artığı işleme kapasitesi olacak. Günlük 2 ton mama üretimi planlıyoruz. Tesiste üretilecek yemler başta belediyemize ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki sokak hayvanlarının beslenmesi olmak üzere; 31 ilçe belediyemiz, sivil toplum kuruluşlarımız, üniversitelerimizin hayvan hakları platformları, yerel hayvan koruma görevlileri, gönüllü olarak sokak hayvanı belemesi yapan hemşehrilerimiz ve tüm hemşehrilerimizle birlikte sokak hayvanlarımız için kullanılacak."

RUSLAR'IN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Konuyla ilgili bilgi almak için Konya'ya gelen Ruslar'ın ünlü haber ajansı Ruptly, Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bilgiç'le bir röportaj yaptı.
Bilgiç, Ruptly'ye verdiği röportajda "Bunun sadece Türkiye değil, dünyada ilk olduğunu iddia ediyoruz. Nedir bu projemiz? Biz, sokak hayvanları için restoran atığı yemeklerden mama üretmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili test aşamalarını tamamladık. Testimizi yaptık. Başarıyı gördük. Bununla ilgili seri üretim sürecine girmek için de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" cümlelerine yer verdi.

Etiketler :