Konya 4'üncü Sufisinema Günleri başlıyor! İl Kültür Müdürü Yarar programın detaylarını açıkladı

Konya 4'üncü Sufisinema Günleri başlıyor! İl Kültür Müdürü Yarar programın detaylarını açıkladı

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Hazret-i Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’ya Gelip Yerleştikleri Günün Hatıra’sına yapılan “TEŞERRÜF-İ KONYA” etkinlikleri kapsamında bu yıl 4.'sü gerçekleştirilecek Sufisinema Günleri programını açıkladı

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Teşerrüf-i Konya (Hz. Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’ya Gelişlerinin 795. Yıldönümü) Etkinlikleri kapsamında düzenlenen 4. Sufisinema Günleri'nin detaylarını düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, "Hazret-i Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’ya Gelip Yerleştikleri Günün Hatıra’sına yapılan “TEŞERRÜF-İ KONYA” etkinlikleri kapsamında; Uluslararası SUFİSİNEMA GÜNLERİ’nin dördüncüsü gerçekleştirilecektir. 16-19 Haziran 2022 tarihlerinde yapılacak olan bu etkinlikte, irfanımızı sinemaya başarıyla aktaran değerli bazı yönetmenler, değerli eserleri-filmler, belgeseller, kısa filmler, paneller, atölye çalışmaları gibi daha pek çok faaliyet yer alacaktır" dedi.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, şu ifadeleri kullandı:

4. Sufisinema Günleri; Kültür Ve Turizm Bakanlığı (Sinema Genel Müdürlüğü), Konya Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Meram Belediyesi, Karatay Belediyesi ve Konya Kültürünü Araştırma Geliştirme Derneği‘nin maddî ve mânevî katkılarıyla gerçekleştirilecektir.

Anadolu’daki medeniyet birikimimizin en değerli kavramlarından olan tasavvuf, bin yıla yaklaşan tarihi ve bu tarihi boyunca kurumsallaşmış yolları ve usulleriyle İslam’ın en özgün yorumlarından biri olarak günümüze kadar gelebilmiştir.

İslâm tasavvufu, Anadolu Selçuklu Devleti’nin başşehri olan Konya’da; Mevlana, Yunus Emre, İbn Arabi, Sadrettin Konevi, Necmeddin Daye, Hoca Nasrettin, Seyyit Mahmut Hayranî gibi mâna büyükleriyle zirveleşmiştir.

İslâm Tasavvuf anlayışı bütün insanların Hakk’ın huzurunda bir ve beraber olduğuna, bütün inananların kardeş olduğuna inanan bir toplum idrâkinin oluşturulmasına da zemin hazırlamıştır.

Modern çağın en gelişmiş ve etkili sanatlarından sayılan sinema, bugünkü haliyle hem tasavvufun varlık ve evren görüşüne, hem de zaman ve mekân kabulüne en uygun sanattır, denilebilir.

Ülkemizde şimdiye kadar tasavvuf ve sinema arasındaki bağlama farklı mecralarda işaret edilse de dünya sinemasını etkileyecek, ayrıca ülkemizde sinema sanatının gelişmesine; tasavvufun, irfanın, medeniyetimizin anlaşılmasına katkıda bulunacak kalıcı çalışmalar çok fazla yapılmış değildir.

SUFİSİNEMA Günleri bu alanda büyük bir biliş ve görüş hazinesine sahip olduğumuzu işaret etmek gayretinin ifadesi olmak amacıyla ilk olarak 2018 yılında düzenlenmiştir.

3-5 Mayıs Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’ya Geliş Yıldönümü Etkinlikleri ’ne bağlı olarak 2017 yılında «Mevlâna Filmleri Gösterimi» olarak başlattığımız çalışmalar, 2018 yılında SUFİSİN markası ile Uluslararası Sufisinema Günleri, adıyla özgün bir etkinlik olarak varlığını ortaya koymuştur.

Tasavvufun, sinema sanatına aktarılması konusunda, doğru ve etkili yaklaşımların gelişmesine, ortaya çıkmasına hizmet sunma amacıyla yola çıkan SUFİSİNEMA GÜNLERİ’nin ilk yılında (2018’de) yerli ve yabancı yönetmenlere ait 15 film gösteriminin yanı sıra, «Tasavvuf ve Sinema» başlıklı panel ve söyleşiler gerçekleştirilmiştir.

İlk yılında butik bir etkinlik olarak başlayan SUFİSİN, düşünce açısından sonsuzluğa açılan tasavvufun, sinema sanatına aktarılması konusunda, doğru ve etkili yaklaşımların gelişmesine, ortaya çıkmasına hizmet edecektir.

SUFİSİN’in ilk yılında yerli yönetmenler (Semih Kaplanoğlu, Derviş Zaim, İsmet Yazıcı, Semra Sander…)’in yanı sıra yabancı yönetmenler (Mir Kerimi-İran, Muzaffer Ali-Hindistan, Şems Friedlander-ABD, Abdullatif Salazar-İngiltere) misafir edilmişlerdir.

4. SUFİSİNEMA GÜNLERİ (16-19 HAZİRAN) PROGRAMLARI

I / SAHNE – SALON ETKİNLİKLERİ

1- AÇILIŞ PROGRAMI

16 HAZİRAN 2022 – Perşembe, 14.00 / Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapılacaktır.

2- FİLM GÖSTERİMLERİ

Uluslararası 4. SUFİSİNEMA Günleri’nde; tasavvufun büyük zirvelerinin biyografi veya görüşleri ile şekillenmiş, kamera tekniği ile yapılmış yine seçkin 14 film ’in 2 ayrı salonda (SKM Konya Oditoryum Salonu ve İlk Halk Kütüphanesi Konferans Salonu) gösterimi yapılacak.

Etkinlikler Tunuslu Yönetmen Nacer KHEMIR’in WHISPERING SANDS (Fısıldayan Kumlar) AÇILIŞ FİLMİ ile başlayacak, ardından da Nacer KHEMIR ile söyleşi gerçekleştirilecek.

GÖSTERİMİ YAPILACAK FİLMLER

4. Sufisinema günleri kapsamında; 10 Ad. Drama, 4 Ad. Belgesel film gösterilecek.

Gösterimi Yapılacak Drama Filmler:

1- WHISPERING SANDS - Fısıldayan Kumlar (AÇILIŞ FİLMİ

Nacer KHEMIR,Tunus, 2017

2- DEKALOG-1;

Krzysztof KIESLOWSKI, Polonya, 1988

3- KARINCA

Nazif TUNÇ, Türkiye, 2019

4- ANKAKUŞU

Mesut UÇAKAN, Türkiye, 2007

5- OASIS - Vaha

Begars ELUBAY,90 Dk. Drama, Kazakistan, 2018

6- BOZKIR

Ali ÖZEL, 115 Dk, Drama, Türkiye, 2019 (Konya da çekilen Film)

7- A HIDDEN LIFE - Gizli Bir Hayat

Terrence MALICK, ABD, 2019

8- MEMORIA (Hatıra)

Apichatpong WEERASETHAKUL, Kolombiya- Tayland, 2021

9- LOOKING FOR MUHYIDDIN (Muhyiddin’i Aramak)

Nacer KHEMIR, Tunus, 2014

10- SUN CHILDREN - Güneşin Çocukları (KAPANIŞ FİLMİ)

Majid MAJIDI,İran, 2019

B) GÖSTERİMİ YAPILACAK BELGESELLER

1- ANDALUSIAN ENCOUNTERS - Endülüs Karşılaşmaları

Bensalem BOUABDALLAH, İngiltere, 2000

2- CORDOBA - Kurtuba

Bensalem BOUABDALLAH, İngiltere, 2020

3- ALHAMBRA UNDER DANGER - Elhamra Tehlike Altında

Jose SANCHEZ MONTES GONZALES, İspanya, 2020

4- RÜYA MAKAMI

Çağla ÇAĞLAR, Türkiye, 2019

B) ÜLKELERE GÖRE FİLMLER / 9 ÜLKE, 14 FİLM

4 Ad. Türkiye Yapımı Film

2 Ad. İngiltere Yapımı Film

2 Ad. Tunus Yapımı Film

1 Ad. ABD Yapımı Film

1 Ad. İspanya Yapımı Film

1 Ad. İran Yapımı Film

1 Ad. Polonya Yapımı Film

1 Ad. Kolombiya -Tayland Yapımı Film

1 Ad. Kazakistan Yaapımı Film

3 - SÖYLEŞİLER

Nacer KHEMIR

Tarih: 16 Haziran 2022 Saat: 16.00 Yer: SKM

Nazif TUNÇ

Tarih: 17 Haziran 2022 Saat: 16.15 Yer: İl Halk Küt.

Bensalem BOUABDULLAH

Tarih 18 Haziran 2022 Saat: 12.30 Yer:SKM

Jose SANCHEZ MONTES GONZALES

Tarih: 18 Haziran 2022 Saat: 16.45 Yer: SKM

Ali ÖZEL

Tarih: 18 Haziran 2022 Saat: 19.30 Yer: SKM

Çağla ÇAĞLAR

Tarih: 19 Haziran 2022 Saat: 11.45 Yer: SKM

Majid MAJIDI

Tarih: 19 Haziran 2021 Saat: 16.00 Yer: SKM

4- PANEL

“DİJİTAL PLATFORMLAR VE ALGI YÖNETİMİ”

Oturum Baş. : İhsan KABİL

Katılımcılar: Enver GÜLŞEN, Salih GÜRBÜZ, Mesut BOSTAN

Tarih : 16 Haziran 2022 Perşembe Saat: 17.30 Yer: Selçuklu Kongre Merkezi

5- ATÖLYE ÇALIŞMASI

“FİLM OKUMA ATÖLYESİ” - DEKALOG-1

Konuşmacılar: İhsan KABİL - Enver GÜLŞEN

Tarih: 17 Haziran 2022 Cuma Saat: 10.30 Yer: İl Halk Kütüphanesi Salonu

6- KAPANIŞ PROGRAMI

Ödül Töreni

Konser - S.Ü. Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Konseri

Tarih : 16 Haziran 2022 Perşembe

Saat: 17.30 Yer: Selçuklu Kongre Merkezi

SUFİSİNEMA Günleri önceki yıllarda ülkemizden; Semih Kaplanoğlu, Derviş Zaim

Atalay Taşdiken, Nuray Kayacan gibi bu alanda değerli ürünler veren yönetmenleri misafir etmişti. Yine önceki yıllarda; İranlı Yönetmen Ali Reza Mir Kerimî, İranlı Yönetmen Mecid Mecidi, Hindistanlı Yönetmen Muzaffer Ali, ABD’li Yönetmen Shems Friedlander ve İspanyalı Yönetmen Victor Erice başta olmak üzere alanındaki değerli sinemacılar sinema severler ile buluşturulmuştu.

SUFİSİNEMA bu sene;

  • Nazif Tunç,
  • Ali Özel ve
  • Çağla Çağlar gibi değerli yönetmenlerin yanı sıra, ülkemizde de dikkatle takip

edilen ve geçtiğimiz yıllarda «Muhammed» adlı filmiyle beğeni toplayan,

  • İranlı yönetmen Mecid MECİDİ başta olmak üzere,
  • Tunuslu Yönetmen Nacer KHEMIR,
  • İngiltereli Yönetmen Bensalem BOUABDALLAH,
  • İspanyalı Yönetmenler,
  • Jose SANCHEZ MONTES GONZALES,
  • Ramon BLECUA,
  • Ovidio SALAZAR ve
  • Bosna-Hersekli Yönetmen Rabia BRODBECK’i ağırlayacak.

II / SUFİSİNEMA YARIŞMALARI

1) ULUSAL UZUN METRAJ FİLM SENARYO YARIŞMASI

Sinema sanatının, din ve tasavvuf dünyamıza, insan ve evren kabulümüze, tarih ve kültür birikimimize bir ayna olduğu bilinciyle 2019 yılından bugüne kadar SUFİSİN Senaryo Destek Ödülü verilmektedir.

Sinemanın başlangıç noktası olan filmin içeriğini oluşturan fikir, bizim festivalimizin ana omurgasını oluşturmaktadır. Festivalimizin ismini taşıyan Sufisinema film içeriklerinin, fikri belli bir bakış açısına göre senaryolaştıran sinema emektarlarının desteklenmesi amaçlanmaktadır. En iyi yönetmenin, en iyi yapımcının, en iyi görüntü yönetmenin seçildiği festivallerden farklı olarak senaristin bakış açısını ödüllendirme yoluna gitmektedir. Özellikle teknolojik gelişmelerin çağ atladığı şimdiki zamanda asıl değerin öz olduğunu, anlam olduğunu tüm dünyaya anlatma çabasında olan Sufisinema, Uzun Metraj Sinema Filmi Senaryo yarışmasının 4.sünü düzenlemiştir.

Ülkemizde Sinema sanatının gelişmesinin, öncelikle kaliteli senaryo üretilmesiyle ilgili olduğu, bütün sinemacılarla vurgulanmaktadır.

Türk Sinemasının neredeyse yüzyılı aşan tarihinde, senaryo açısından ülke sınırlarını aşmış, insanlığın genişliği ölçüsünce kabul görmüş eser sayılıdır. Ülkemizin ve bu alanın seçkin isimlerinin yaptığı değerlendirme ile yerli, milli ve manevi bir özgün sinema kurulmasına Konya’nın bu yolla yapacağı katkının değeri bundan sonraki yıllarda daha iyi anlaşılacaktır.

Önceki yıllarda Bekir Bülbül (2019)«Benim Küçük Sözlerim», Mehmet Akif Güler “Cenneti Aramak” adlı eserleri ile SÛFİSİNEMA senaryo ödülünü kazanmışlardı. Bu yıl ise; Ulusal Uzun Metraj Sinema Film Senaryo yarışmasına 17 Ocak 2022 – 18 Nisan 2022 tarihine kadar başvuruda bulunan senaryolar değerlendirilerek, 19 Haziran 2022 tarihinde yapılacak olan ödül töreniyle sahibini bulacaktır.

2) ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI

SÛFİSİNEMA Günleri; tasavvuf ve sinema bağlamı odaklı Senaryo Destek Ödülü’nün yanısıra bu yıl ilk olarak Ulusal Kısa Film Yarışmasını başlatmıştır.

Kısa Film Yarışması ile; her yıl belirlenecek olan belli temalarda ülke içerisinde farkındalık oluşturmak, tema ile alakalı video çalışmalarını özendirmek, amatör ve profesyonel film çalışmalarına katkı sunmak amaçlanmaktadır.

17 Ocak 2022 – 25 Nisan 2022 tarihleri arasında katılımları alınan çalışmalar, ülkemizin ve bu alanın seçkin isimlerinin yaptığı değerlendirmeler sonrasında ödüller, 19 Haziran 2022 tarihinde yapılacak olan törenle sahibini bulacaktır.

III / SUFİSİNEMA ÖZEL ÖDÜLLERİ

SÛFİSİNEMA; Türk sinemasının henüz tam olarak farkına varamadığı din, tasavvuf, şiir, insan, doğa, devlet ve medeniyet tecrübemize sinemacıların dikkatini çekmeyi, alanda yeni eserlerin, ürünlerin ortaya çıkmasını teşvik etmeyi düşünmektedir. Bu bağlamda;

SÛFİSİNEMA ONUR ÖDÜLÜ,

VEFA ÖDÜLÜ,

ŞÜKRAN ÖDÜLÜ,

ULUSLARARASI YÖNETMEN ÖDÜLÜ,

SÛFİSİNEMA DÜŞÜNCESİNE KATKI ÖDÜLÜ,

SENARYO ÖDÜLÜ ve

KISA FİLM ÖDÜLÜ ihdas olunmuştur.

SÛFİSİNEMA için hazırlanan Özel Ödül’ü yine tasavvufi öğretinin merkez kavramlarından nefs ve nefsin yedi mertebesini resmetmek üzere hazırlanmıştır.

Sinemayı insan varlığının açık ve gizli boyutlarının bir aynası olarak gören SUFİSİNEMA, bu etkinlikte medeniyet birikimimizde insanın açık ve gizli yönlerini belirli bir kuram ve kavramsal çerçeve içinde işleyen tasavvufi öğretinin nefs ve mertebelerini anlatan bu Özel Ödülle de kendi evrenine doğrudan hizmet etme amacını gütmektedir.

SUFİSİNEMA Günleri’nin başta Senaryo Destek Ödülü ve Kısa Fil Yarışması’ndaki para ödülüne ek olarak SÛFİSİNEMA Özel Ödülü, Sufisin İcra Kurulu’nun yaptığı değerlendirmeyle altı ayrı isme daha verilecektir.

Günümüzde sosyal medyanın etki ve yönlendirme gücü dikkate alınarak son yıllarda yaptığımız gibi bu yılda çalışmalarımızı daha büyük kitlelere ulaştırmayı amaçlamaktayız. SUFİSİNEMA’in yurt içi ve yurt dışında tanınırlığını artırmak üzere 3 dilde (Türkçe, Farsça ve İngilizce) hazırlanılan afiş, billboard ve dijital çalışmaların ilgili dijital platformlarında yayınlanması sağlanmıştır. Ayrıca; SÛFİSİNEMA Günleri ile ilgili gerçek ve dijital programlar ve sosyal medya adreslerinden (www.sufisinema.gov.tr / www.konyakultur.gov.tr) takip edilebilecektir.

SUFİSİNEMA (Sufi Sinema Günleri) butik” bir etkinlik olsa da; kendi alanında her türlü kamera tekniği ile ortaya konmuş film, belgesel, kısa film, klip, reklam, tanıtım filmi vb. bütün görsel ürünleri zaman içinde ağırlamayı ve değerlendirmeyi düşünmektedir.

Sinema eserlerinin izleyiciyle buluşacağı SUFİSİNEMA’da alana dair çeşitli bilimsel çalışmaların değerlendirileceği ve toplumla paylaşılacağı söyleşi, panel, atölye çalışmaları vb. etkinlikler de yer alacaktır.

Ana hatlarıyla size ve kamuoyuna aktarılan 4. SUFİSİNEMA programı hem Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Vilayetimizin Büyükşehir Belediye Başkanlığımız başta olmak üzere Selçuklu, Meram ve Karatay Belediye Başkanlıklarımız ve diğer kurumlarımız ile yıl içinde Hz. Mevlâna’ya dâir etkinliklerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi ana fikrinden doğmuştur.

Hazret-i Mevlâna’nın varlığı ve evreni genel itibariyle Hakk’ın yaratma kudretinin ve sanatının bir aynası olarak gören anlayışı temelinde “Aynada gördüğün suret senindir. Aynanın değil.” sözü ile birlikte anlaşılması gerektiğini düşündüğümüz SUFİSİNEMA, Dünya üzerinde benzeri olmayan bir etkinlik olarak sinema ve Tasavvuf bağlamına doğrudan işaret eden bir faaliyet olacaktır.

Teşerrüf-İ Konya Etkinlikleri ve SUFİSİNEMA’nın hazırlanmasında maddî ve mânevî destekleri münasebetiyle;

SN. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANIMIZA,

SN. VALİMİZE,

SN. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZA,

SELÇUKLU, MERAM, KARATAY BELEDİYE BAŞKANLARIMIZA, ve KOKARD yetkililerine; Konya’nın marka değerini yükseltecek bu tür etkinliklere canla başla katılan kurum çalışanlarına ve arkadaşlarıma en kalbi şükranlarımı sunarım.

Konya’nın kültür dünyamızda hak ettiği yere ulaşmasında önemli adımlardan biri olan bu ve diğer etkinliklerin öncelikle şehrimize ve insanımıza hayırlı olmasını temenni ederim.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.