"Konut yatırımında geri dönüş süresi 18 yıla çıktı"

"Konut yatırımında geri dönüş süresi 18 yıla çıktı"

Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'de iki yıl önce 16 yıl olan bir konut yatırımının ortalama geri dönüş süresinin 18 yıla çıktı

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de iki yıl önce 16 yıl olan bir konut yatırımının ortalama geri dönüş süresi 18 yıla çıktı.

Ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield tarafından ilki 2014 yılında hazırlanan "Türkiye Konut Sektörü: Konut Balonu" analizinin ikincisi yayınlandı.

Rapora göre, konut fiyatlarındaki artışın kredi pazarına etkisi sınırlı olduğu için ev fiyatlarında yükseliş ülke ekonomisi adına bir tehlike oluşturmuyor.

Kentsel dönüşüm sürecinde yenilenerek değeri yükselecek olan binaların getirisine ortak olmak isteyen yatırımcıların talebi ikinci el konut fiyatlarının artmasına neden oldu. Kentsel dönüşümün etkisi ile konut değiştirmek zorunda kalan ev sahiplerinin geçici konut ihtiyacı kiraların artmasına yol açtı.

Türkiye'de kişi başına düşen gelirde yaşanan artış son 5 yılda 67 artmasına rağmen bu oran konut fiyatlarındaki yükselişin gerisinde kaldı.

Bir konut yatırımının ortalama geri dönüş süresi 18 yıla, konut yatırım değeri ise 8,6 yıllık ortalama gelire eşit. İki yıl önceki rapora göre geri dönüşüm süresi 16 yıldı, yatırım değeri ise 7 yıllık ortalama gelire eşitti.

Verileri IMF ile kıyaslandığında en yüksek fiyat artışlarının yaşandığı ülkeler arasında yer alan Türkiye, fiyat/gelir makasının en hızlı açıldığı ülkeler arasında.

2012 yılından bugüne kadar değerlendirildiğinde konut fiyatlarında İstanbul'un neredeyse tüm ilçelerinde yüzde 100'den fazla artış var. Bu listede zirvedeki ilçeler ise Kadıköy, Sarıyer, Zeytinburnu, Maltepe ve Fatih şeklinde sıralanıyor. Artışların yaşandığı ilçelerin birçoğunda kentsel dönüşüm faaliyetlerinin önemli bir payı bulunuyor. Öte yandan yüksek konut kredisi oranları da satışları olumsuz etkiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :