KONTİMDER'den ısı yalıtım kredi paketi açıklaması! Konut başına azami 50 bin lira kredi verilecek

KONTİMDER'den ısı yalıtım kredi paketi açıklaması! Konut başına azami 50 bin lira kredi verilecek

Konya Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Berhan Güneş, enerji tasarrufuna yönelik olarak uygulamaya konan ısı yalıtım kredisinin ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirtti

Konya Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Berhan Güneş, enerji tasarrufuna yönelik olarak uygulamaya konan ısı yalıtım kredisinin ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirterek, Tüm binaların yalıtımıyla Türkiye’nin yılda 7-9 milyar dolar tasarruf edebileceğini söyledi.

KONUT BAŞINA AZAMİ 50 BİN TL KREDİ

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık oranın yüzde 70 düzeyinde olduğunu belirten Berhan Güneş, “Yıllık enerji ithalatı ise 50-60 milyar dolar seviyesinde. Doğalgazın üçte biri konutlarda tüketilirken mevcut konutların yüzde 50’inde yatılım bulunmuyor. Isı yalıtım kredi paketi uygulaması ile binalarda ısı yalıtımı teşvik edilecek. Kredi doğrudan ısı yalıtım firmasının hesabına aktarılacak. 60 ay vade ve 0,99 faizle verilecek kredi konut başına azami 50 bin TL olacak. Isı yalıtım kredisinin yüzde 60’ı yalıtım sözleşmesinin ibrazı ile kalan yüzde 40’ı proje tamamlanıp enerji kimlik belgesinin alınması ile kullanılabilecek” dedi.

"ISI YALITIM KREDİSİNİN HAYATA GEÇMESİ ÖNEMLİ BİR ADIM"

Binalarda yalıtımın yaygınlaştırılmasının önemini vurgulayan Berhan Güneş, dünyada enerji fiyatlarının arttığını, Türkiye’nin enerji ithalatına bağımlılığını azaltmak için enerji tasarrufu uygulamalarının artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Berhan Güneş, “Enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik olarak yapılan çalışma kapsamında ısı yalıtım kredisinin hayata geçmesi önemli bir adım. Sürdürülebilir çevre politikasını desteklemek adına enerji veremliliğinin artması ve sera gazı emisyonunun azaltılması sağlanacak. Enerji verimliliğini yaygınlaştırılması ile vatandaşa ve ülke bütçesine katkı sağlanacak“ diye konuştu.

EVLERDE KULLANILAN ENERJİNİN YÜZDE 80'İ ISITMA VE SOĞUTMA İÇİN HARCANIYOR

Dünyada yükselen enerji maliyetleri karşısında ısı yalıtımı zaruriyetinin arttığını belirten Berhan Güneş, konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80'i ısıtma ve soğutma için harcandığını kaydetti. Berhan Güneş, "Konutlarda kullanılan bu enerjinin yarısının ısı yalıtımı olmadığı için boşa gidiyor. Uzmanlar tüm binaların yalıtımıyla Türkiye’nin yılda 7-9 milyar dolar tasarruf edebileceğini belirtiyor. Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülke ve yılda ödenen para 50-60 milyar doları buluyor. Türkiye'de enerjinin en fazla tüketildiği alanların başında ise konutlar geliyor. Isı yalıtımı ile konut ve hizmetler tarafında tüketilen enerjinin en az yüzde 30-45'ini tasarruf etmek mümkün" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.