Kongo'daki devlet başkanı seçimi

Kongo'daki devlet başkanı seçimi

Anayasa Mahkemesi, mevcut Devlet Başkanı Nguesso'nun zaferini onayladı

Kongo Anayasa Mahkemesi, seçim sonuçlarını onaylayarak, Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun yeniden seçildiğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, 20 Mart'ta düzenlenen seçimde en fazla oyu alan Nguesso'nun devlet başkanı olduğunu ilan etti.

Seçimde oyların yüzde 60,39'unu Nguesso, yüzde 15,05'ini Mboulou Guy Brice Parfait ve yüzde 13,89'unu General Jean Michel Mokoko almıştı.

Muhalefetten 5 aday, seçimde usulsüzlük yapıldığını ileri sürerek geçen hafta Kongoluları grev, yürüyüş veya gösteri gibi yasal haklar çerçevesinde sonuçları protesto etmeye çağırmıştı.

Öte yandan, dün başkent Brazzaville'de Ninja hareketi milislerinin askeri üsse ve belediye binasına düzenlediği saldırıda resmi olmayan verilere göre, 15 kişi öldü. Saldırganların kimliğine ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, bazı sivil toplum kuruluşları, Nguesso'nun muhalefeti korkutmak amacıyla bu saldırıyı organize ettiğini ileri sürüyor.

Bazı gözlemciler ise saldırıyı Nguesso'nun yeniden seçilmesine karşı çıkan ayrılıkçıların düzenlediğini iddia ediyor.

- Ülke referanduma da gitmişti -

Kongo'da 25 Ekim'de düzenlenen ve 32 yıldır iktidarda olan 72 yaşındaki Nguesso'nun üçüncü kez göreve gelmesine imkan tanıyan anayasa değişikliği referandumunda, vatandaşların yüzde 95'i "evet" oyu kullanmıştı.

Eski anayasada yer alan, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde, Nguesso'nun seçimde yeniden aday olmasını engelliyordu.

Muhalefet, "referandumun anayasaya karşı düzenlenen bir darbe" olduğunu öne sürmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :