Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki siyasi kriz

Muhalefet, seçimlerin Haziran 2018'den önce düzenlenmesini istedi

KINŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde muhalefet, seçimlerin Haziran 2018'den önce yapılması gerektiğini duyurdu.

Muhalefet partilerinin birleşmesinden oluşan Değişim için Kazanılmış Siyasi ve Sosyal Güçler Topluluğunun Başkanı Felix Tshisekedi, düzenlediği basın toplantısında, siyasi krize neden olan seçim sorununa değindi.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın bu yıl sonundan önce görevden ayrılması ve seçimler düzenlenene kadar bir geçiş hükümetin oluşturulması gerektiğini kaydeden Tshisekedi, seçimlerin de Haziran 2018'den önce düzenlenmesini istedi.

Tshisekedi ayrıca Kabila'nın seçimlere kadar iktidarda kalmasını sağlayacak yeni bir diyalog sürecine karşı olduklarını ifade etti.

Hükümet kaynakları ise Kabila'nın seçimler düzenlenene kadar iktidarda kalacağını açıkladı.

Halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi beklenen Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Kasım 2016'da yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Seçim komisyonu kısa bir süre önce, seçimlerin Nisan 2019'dan önce düzenlenemeyeceğini ve seçim takvimini bu hafta açıklamayı planladıklarını duyurmuştu.

Muhalefet, Kabila'nın seçimleri erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia ederek zaman zaman gösteriler düzenliyor.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, geçen hafta ülkeye yaptığı ziyaret sırasında, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde seçimler gerçekleştirilmezse ABD'nin hükümete destek vermeyeceği uyarısında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :