Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Ülkedeki BM İnsan Hakları Bürosu:- "Geçen ay yaşanan şiddet olaylarında 200'e yakın kişi öldü"

KINŞASA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde geçen ay yaşanan şiddet olaylarında yaklaşık 200 kişinin öldüğünü bildirildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki BM İnsan Hakları Bürosunun (BCNUDH) hazırladığı raporda, "Ülkede geçen ay yaşanan şiddet olaylarında 82'si sivil 200'e yakın kişi öldü." ifadesi kullanıldı.

Şiddet olaylarından güvenlik güçleri ile silahlı grupların sorumlu tutulduğu raporda, aynı dönemde 600'e yakın insan hakkı ihlalinin yaşandığı da bildirildi.

Bazı polislerin geçen ay Kuzey Kivu eyaletinde 12 kadına tecavüz ettiği kaydedilen raporda ayrıca, insan haklarını en çok ihlal eden Mai Mai silahlı grubunun eylemlerine hız kazandırmasından endişe duyulduğu ifade edildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti hükümeti, BM'nin suçlamalarına henüz cevap vermezken, Hükümet Sözcüsü Lambert Mende, daha önce de mevcut rejimi hedef alan raporlar hazırlayan BM'nin ülkenin istikrarını sarsmaya çalıştığını söylemişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin geçen hafta BM İnsan Hakları Konseyine üç yıllığına yeni üye olarak seçilmesi tepkilere neden olmuştu. İnsan hakları örgütleri, Kongo'nun konseye seçilmesini, "hükümetin ülke genelinde işlediği hak ihlallerinin kurbanlarına atılan bir tokat" olarak değerlendirmişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusu, yaklaşık 20 yıldır doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına ve etnik grupların çatışmalarına sahne oluyor.

Güvenlik sorununun yanı sıra siyasi krizle de mücadele eden ülkede halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçim ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak Kasım 2016'da yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın seçimi erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefetin son dönemde düzenlediği gösterilere güvenlik güçlerinin müdahale etmesiyle şiddet olayları çıkmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :