Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Başkentte hafta başında 8 kişinin ölümüne neden olan çatışmalarda yer almakla suçlanan 31 militan gözaltına alındı

KINŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 8 kişinin ölümüne neden olan çatışmalara katılan 31 militan yakalandı.

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre, başkent Kinşasa'da Bundu dia Kongo (BDK) adlı silahlı grupla güvenlik güçleri arasında hafta başında çıkan çatışmada yer almakla suçlanan 31 militan gözaltına alındı.

Yetkilileri, 8 kişinin öldüğü çatışmalarda kullandıkları pala ve bıçaklarla yakalanan militanların devlet kurumlarını yok ederek yönetimi ele geçirmeye çalıştığını ifade etti.

Ülkenin batısındaki Kongo Central bölgesinin eski milletvekili ve BDK hareketinin lideri Ne Mwanda Nsemi haziranda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni sömürmeye çalışmakla suçladığı Ruandalılar ile Ruandalı olduğunu ileri sürdüğü Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın, 7 Ağustos'a kadar ülkeyi terk etmesi gerektiğini aksi halde halkı ayaklanmaya çağıracağını belirtmişti.

Nsemi, Kabila'ya hakaret ve halkı isyana teşvik suçlamasıyla mart ayında tutuklanmış ancak tutulduğu hapishaneden mayıs ayında firar etmişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti. Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefet, seçimlerin yeniden ertelenmesinden endişe duyuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :