Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları

Ülkedeki BM İnsan Hakları Bürosu Direktörü Aranaz:- "Şiddetli çatışmaların yaşandığı ülkenin doğusunda geçen ay yaklaşık 300 sivil yaşamını yitirdi"

KINŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki BM İnsan Hakları Bürosu Direktörü Jose Maria Aranaz, ülkenin doğusunda bir ayda 300 sivilin öldürüldüğünü bildirdi.

Aranaz düzenlediği basın toplantısında, "Şiddetli çatışmaların yaşandığı ülkenin doğusunda geçen ay 460'a yakın insan hakları ihlali yaşandı, yaklaşık 300 sivil de yaşamını yitirdi." ifadesini kullandı.

Şiddet olaylarında silahlı gruplar gibi güvenlik güçlerinin de payı olduğunu belirten Aranaz, ihlallerin ocak ayına kısayla arttığına dikkati çekti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın, 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu fakat geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefetle sivil toplum kuruluşları, seçimlerin ertelenmesini protesto etmişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki BM İnsan Hakları Bürosunun bu ay başında hazırladığı raporda, "Güvenlik güçleri, Kabila'nın görevi bırakması için 15-31 Aralık'taki gösterilerde gerçek mermi kullandı ve çıkan şiddet olaylarında en az 40 kişi öldü, 147 kişi yaralandı." ifadesi kullanılmıştı.

Raporda, gösterilere katılanlardan 30'u kadın, 95'i çocuk en az 900 kişinin gözaltına alındığı, ayrıca protestoların bastırılmasıyla da hükümetin, ülkedeki demokratik alanı daralttığı vurgulanmıştı.

Hükümet Sözcüsü Lambert Mende ise raporun, hükümeti zor durumda bırakmak amacıyla hazırlandığını savunmuştu.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen hafta, seçim krizi nedeniyle ülkede çıkabilecek şiddet olaylarına yönelik güvenlik tedbirlerini güçlendirmesi için BM Güvenlik Konseyine çağrıda bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :