"Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki seçim krizi kanlı bitebilir"

"Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki seçim krizi kanlı bitebilir"

Seçimlerin zamanında düzenlenemeyeceğini duyuran Seçim Komisyonu Başkanı'nın bu tutumu muhalefeti kızdırdı- Muhalefetteki UDPS Sözcüsü Kabuya:- "Seçimlerin düzenlenebilmesi için artık hiç kimseyle müzakere etmek istemiyoruz. Kabila görevden sorun çıkarmad

KINŞASA (AA) - Bazı uzmanlar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Seçim Komisyonu Başkanı'nın, ülkedeki genel, yerel ve devlet başkanı seçiminin planlanan zamanda yapılamayacağına ilişkin açıklamasının ülkede şiddet olaylarını başlatabileceği uyarısında bulundu.

Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Corneille Nangaa'nın hafta başında, seçimlerin teknik ve lojistik eksiklikler nedeniyle zamanında yapılamayacağını duyurması ülkedeki siyasi krize ilişkin kaygıları yeniden alevlendirdi.

Nangaa'nın, "En geç yıl sonunda yapılması planlanan seçimlerin, iktidarla muhalefet arasında imzalanan anlaşmanın şartlarına uyacak şekilde belirlenen dönemde düzenlenemeyeceğini tespit ettik." açıklamasının ardından buna neden olarak, ülkenin orta kesiminde yaşanan şiddet olaylarını, teknik ve lojistik eksiklikleri göstermişti.

Muhalefet ise Nangaa'nın seçimi erteleyerek, iktidarda kalmaya çalışmakla suçlanan mevcut Devlet Başkanı Joseph Kabila'ya destek verdiğini savunuyor.

- Muhalefet, sessiz kalmama konusunda kararlı

Muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi (UDPS) Sözcüsü Augustin Kabuya, AA muhabirine açıklamasında, yaşananların daha önceden tasarlandığını ileri sürerek, "Seçimlerin düzenlenebilmesi için artık hiç kimseyle müzakere etmek istemiyoruz. Kabila görevden sorun çıkarmadan ayrılmalı." dedi.

Kabuya, seçim komisyonu tarafından kullanılan gerekçelerin tümünün iktidarda kalabilmek için Kabila tarafından oluşturulduğunu önü sürerek seçimleri erteleme kararının artık kabul edilemeyeceğini söyledi.

Öte yandan muhalefet partilerinin birleşmesinden oluşan Değişim için Kazanılmış Siyasi ve Sosyal Güçler Topluluğunun kısa süre önce yaptığı yazılı açıklamada ise seçim komisyonunun açıklaması Kabila tarafından verilen bir savaş ilanı olarak nitelendirildi.

Topluluk aynı zamanda, halkı temkinli olmaya ve gelecek günlerde düzenlenecek mücadele eylemlerine katılmaya çağırdı.

- "Ülkedeki seçim krizi kanlı bitebilir"

Siyaset bilimci Patrick Bahala, "Böyle kibirli ve yerinde duramayan bir muhalefet, aç ve başkaldıran bir halk ve iktidarda kalmak için görev süresini uzatmaya çalışan bir devlet başkanıyla ülkede yaşanan siyasi krizin büyümesi kaçınılmaz." ifadesini kullandı.

"Yetkililer muhalefetin gösterilerine karşı gelirse ülkedeki seçim krizi kanlı bitebilir." uyarısında bulunan Bahala, tek çıkış yolunun seçim sürecini müzakere etmek için tarafları bir araya getirmek olduğunu vurguladı.

Seçimlerin düzenlenebilmesi için arabuluculuk yapan Katolik Kilisesi de kısa süre önce seçim sürecinin başlatılması için halkı sokağa davet etmişti.

Muhaliflerin çağrısıyla Eylül 2016'da bir araya gelen yüzlerce kişi, Kabila'nın anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'tan önce yönetimden ayrılması talebiyle gösteri düzenlemişti. BM, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 50'ye yakın kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmişti. Yetkililer, kanlı biten bu gösterinin ardından ülkede siyasi gerekçelerle düzenlenen her türlü gösteriye yasak koymuştu.

Kabila, Alman basınına geçen ay verdiği bir demeçte, planlandığı gibi seçimlerin aralık ayında düzenlenmesi konusunda hiçbir vaatte bulunmadığını sadece bir an önce düzenlenmesini istediğini söylemişti.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde halkın 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçim ile devlet başkanı seçimi için sandık başına gitmesi bekleniyordu ancak geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kilisenin arabuluculuğunda aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, ocakta imzalanan anlaşmayla sonuçlanmıştı. Anlaşmaya göre, devlet başkanı seçimi, genel ve yerel seçimlerin bu yılın sonunda düzenlenmesi ve Kabila'nın seçimler düzenlenene kadar iktidarda kalması kararlaştırılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :